“Kentsel Dönüşümde Dijital Teknikler Çalıştayı” Tamamlandı

TÜBİTAK 1001 projesi olarak kabul edilen “Kentsel Dönüşümde Katılımcı Yaklaşımla CBS Tabanlı Sezgisel Bir Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi” başlıklı proje kapsamında organize edilen “Kentsel Dönüşümde Dijital Teknikler Çalıştayı” 05 Aralık 2024 tarihinde başarıyla tamamlandı.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Aslı Bozdağ’ın yürütücü ve Doç. Dr. Zeynep Ünal, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Emin Karkınlı, Arş. Gör. Dr. Mustafa Hüsrevoğlu ve İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Eren’in araştırmacı oldukları TÜBİTAK ARDEB 1001 desteğinde yer alan “Kentsel Dönüşümde Katılımcı Yaklaşımla CBS Tabanlı Sezgisel Bir Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi” başlıklı proje kapsamında “Kentsel Dönüşümde Dijital Teknikler Çalıştayı” 05.12.2024 tarihinde başarıyla tamamlandı.

Çalıştay kapsamında projede hedeflenen platformun temel mimarisine yönelik üç boyutlu veri desteği sunan, eş değer bir modelleme gerçekleştiren, mülk sahiplerinin, yatırımcıların ve yerel yönetimlerin kentsel dönüşüm süreçlerine katılımını sağlayan web tabanlı dijital yazılımın özelliklerine ilişkin genel bir çerçeve ortaya konuldu. Bununla birlikte çalıştayda Türkiye’de ilk kez kentsel dönüşümde yerel yönetimlerin ve kurumların dönüşüm süreçlerini otomatikleştirecek bir yazılımın tanıtılmasında önemli etkileşimler sunuldu.

Proje sonucunda elde edilecek yazılımda temel olarak veri boyutunda karşılaşacak sınırlılıklar, üç boyutlu veri ve tasarımı, açık kaynak kodlu veri platformları ve bulut web servislerine yönelik dijitalleşme araçları üzerinde duruldu. Yazılımda yer alacak kentsel dönüşümün değerleme sürecine ilişkin çevresel ve piyasa analizleri ve alternatif senaryolar incelendi. Son olarak katılımcı planlamanın dijitalleştirilmesinde karşılaşacak kısıtlar, kullanıcı potansiyeli ve kullanılacak tekniklere yönelik değerlendirmeler yapıldı.

Çalıştay sonucunda elde edilen değerlendirmeler sonucunda 3 temel başlıkta yazılımda olması gereken modüllere yönelik aşağıdaki çıktılara ulaşıldı:

– Değer esaslı sürdürülebilir bir kentsel dönüşüm yazılımında olması gereken veri platformları ve servislerine yönelik dijital araçların neler olması gerektiği,

– Kentsel dönüşümde değerleme sürecinin çevresel özellikler ve piyasa analizi açısından dijital teknolojilerle değere nasıl yansıtılabileceği ve modellenebileceği,

– Kentsel dönüşümde katılımcı planlamaya yönelik dijital teknolojiler ve araçların neler olması gerektiği,

Proje yürütücüsü Bozdağ, proje kapsamında üretilecek yazılımın, Bakanlık kapsamındaki projelere ve yerel yönetimlere “Akıllı Şehir Çözümleri” üretilmesinde, Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı oluşturulmasında ve kentsel dönüşüm süreçlerini afet risklerine karşı hızlı, ekonomik ve katılımcı bir teknikle yürütebilmesinde önemli çıktılar sağlayacağını belirtti.

Organizasyon Ekibi:

  • Doç. Dr. Aslı Bozdağ (Proje yürütücüsü ve çalıştay koordinatörü)
  • Doç. Dr. Fatih Eren (Projede araştırmacı, çalıştay koordinatörü ve moderatör)
  • Doç. Dr. Zeynep Ünal (Projede araştırmacı ve çalıştayda moderatör)
  • Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Emin Karkınlı (Projede araştırmacı ve çalıştayda moderatör)
  • Arş. Gör. Dr. Mustafa Hüsrevoğlu (Projede araştırmacı ve çalıştayda teknik sorumlu)
  • Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu (Proje Danışmanı)
  • Tansu Alkan (Projede bursiyer ve çalıştayda raportör)
  • Gamze Kazancı (Projede bursiyer ve çalıştayda raportör)
  • Özge Öztan (Projede bursiyer ve çalıştayda raportör)
  • Mehmet Çelik (Projede bursiyer ve çalıştayda teknik sorumlu)
Etiketler

Bir yanıt yazın