İstanbul ve Ankara'dan sonra İzmir'de de düzenlenen toplantıda şehrin sosyal yapısının dikkate alınmadığı zaman travmalara neden olunabileceği vurgulandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından niteliksiz konut stokunu yeniden yapılandırmak için başlatılan kentsel dönüşüm seferberliği kapsamında Tepekule Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi”ne, “İzmirli” kimliği damgasını vurdu. Kentsel dönüşümde İzmir’in değerlerinin gözönünde bulundurulması istendi.
İstanbul ve Ankara’dan sonra “Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi” dün İzmir’de düzenlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu’nun desteği ile Müteahhitler Federasyonu, İstanbul İnşaatçılar Derneği, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin katkılarıyla Management Plus tarafından düzenlenen zirveye katılım yüksek oldu.
Zirvenin “Farklı açılardan kentsel dönüşüm” başlıklı ilk oturumda gayrimenkul sektörüne Ankara’dan giren ve İstanbul’da da yatırımları bulunan Erkanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı’nın konuşmasının ardından salonda bulunan Bayraklı Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Musa Akgün, soru sormak için söz aldı. Akgün, “Biz İzmir’de kentsel dönüşümün İzmirli müteahhitler tarafından yapılmasını istiyoruz. Dışarıdan gelen arkadaşlara ‘sen buraya gelemezsin demiyorum’ ama kendinize göre gelmişsiniz. Burada bir şeyler yapmak istiyorsunuz. Ancak kentsel dönüşümü yerinde dönüşüm olarak kabul edin. Siz Bayraklı’daki insanın ne düşündüğünü bilemezsiniz, İzmirli olmayı öğrenin ondan sonra konuşun” diye eleştiride bulundu.
Bunun üzerine söz alan Rıza Hüseyin Erkanlı da, Başkan Akgün’ün görüşlerine saygı duyduğunu belirterek, “Elbetteki İzmirli meslektaşlarımız burada yaşadığı için yaşanan sıkıntıları bizden çok daha fazla biliyorlar ve ve yaşıyorlar. Ama bu noktada bir yaklaşımınıza katılmıyorum. Kentsel dönüşümde 6.5 milyon binadan bahsediliyor. Bunu mevcut yatırımcılarla gerçekleştirmek çok gerçekçi değil. Mutlaka işbirliği yapmalıyız. Biz, yutdışına gittiğimizde oradakiler, yabancı yatırımcıların önünü açılması gerekirken ‘neden geliyorsunuz’ diye bakıyor. Biz böyle bir durumun kendi ülkemizde yaşanmamasını istiyoruz” diye konuştu.
“Kentsel dönüşüm sürecinde inşaat malzemeleri sektörüne düşen görevler” başlıklı sunum yapan AKG Gazbeton Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman da “Siz İzmirli değilsiniz, bilmezsiniz diyerek olumsuz bir görüş var. Ama aslında bu görüş olumlu olmalı. Çünkü kentsel dönüşüm bir Türkiye projesi, sonuçta bir takım projesi. Konuya böyle bakılmalı” dedi. AKG Gazbeton olarak Haziran ayında yeni jenerasyon yalıtım plağı çıkaracaklarını söyleyen Akgerman, İzmir’de dikey yapılaşma yerine yatay gelişme ile kentin ilerlemesi gerektiğine inandıklarını belirtti. Akgerman, “Urla, Seferihisar, Aliağa, Torbalı, Menemen hatlarına doğru yayılması, bunun da az katlı yapılaşma şeklinde olmasının, şehri çağdaş ve sağlıklı konuma getireceğini düşünüyoruz” dedi.
Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır ise toplantının açılışında yaptığı konuşmada, kentsel dönüşümle ilgili İzmir dışındaki bazı toplantılarda “Siz İzmirliler hep söylem içindesiniz hiç icraat görmedik” ifadeleriyke karşılaştıklarını belirterek, “Ancak biz İzmirliler olarak yerel yönetimlerle ve özel sektörlerle bilinçli adımların atıldığı bir süreç yaşadığımızı söylemek istiyoruz. Bu sosyal bir proje. Bunun doğuracağı sonuçlar gelecekteki 50-100 yıl sonrası İzmir’i hayata geçirecek” dedi. Bayraklı Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Musa Akgün’ün eleştirisinin ardından yeniden söz alan Nasır, Bayraklı Müteahhitler ve İşadamları Derneği Başkanı Musa Akgün’ün düşüncelerini ifade etmesinde ise bir yanlış anlaşılma olduğunu söyledi. Nasır, “Bir gerçek var ki ben inşaat mühendisiyim. Kocaeli ve İstanbul’da iş yapıyor, sanayi yapıları yapıyorum. Orada yaptığım işlerin işçisini İzmir’den, malzemesini, mühendisini, mimarını İzmir’den götürüyorum. Parayı kazanıyorum ondan sonra ne yapıyorum biliyor musunuz, gelip İzmir’de yatırım yapıyorum, hastane yapıyorum. Müteahhit arkadaşlarımın tepkisi şundan. İzmir’in farklı bir sosyal ve kültürülen yapısı var. Bizler İzmirliler olarak kentsel dönüşümün sosyal bir proje olduğunu biliyor ve herkesimin bu konuda hassas davranmasını istiyoruz. Burada iş yapacak ister özel ister yabancı sektör olsun herkes, İzmir’in sosyal yapısını dikkate alarak hareket etmeli aksi takdirde bu travmalara neden olur” dedi. İzmir’in bir dünya kenti olma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çeken Nasır, “Karşıyaka’da oturanı Narlıdere’ye, Alsancak’ta oturanı Bornova’ya götüremezsiniz. Dışarıdan gelen yatırımcı İzmir’in sosyal yapısını bilmeden ucuza ev ve arsa kapatmalara neden oldu. Bu kentsel dönüşüm sürecinde vatandaşın kafalarında tereddütler yaratmaya başladı” diye konuştu.
Narlıdere Belediye Başkanı Abdul Batur, 13 yıl önce ilçede kentsel dönüşüm hareketini başlattıklarını hatırlatarak en önemli noktanın “uzlaşma” olduğunu söyledi. Narlıdere’de 5 bin 400 konutun dönüşümü için ilk müracaat eden belediye olduklarını ancak Ankara’dan hala haber gelmediğini söyleyen Batur, “Topu taça atmamalıyız. Bu işi başaracak olan yerel yönetimlerdir. Başkan olarak ben bürokrasinin hızlanmasını istiyorum” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm İzmir Şube Müdürü Erkan Yaşacan da Başkan Batur’un söylediği Narlıdere’deki alanın, Haziran ayı ortalarında riskli alan olarak ilan edileceğini söyledi. Yaşacan, “Kentsel dönüşüm sonrası sağlıklı bir çevreye sahip, refah düzeyi artmış, sağlıklı bir çevreye sğhip refat düyezi artmış afetlere karşı can güvenliği saglanmış, engellier için gerekli düzenlemeler yapılmış, otoparkı, hastanesi, okulu olan, yabancı misafirler geldiğinde gururla gösterebileceğimiz bir kente sahip olacağız” dedi.