Kentsel Strateji'nin "ETKİleşim Yılı" teması kapsamında başlattığı Kentsel Mozaik Programı'na 1 Ocak 2018'e kadar başvurulabiliyor.
ARKA PLAN
Kentsel Strateji; 2012 yılında ‘katılım’ ile başlayan, ‘tasarım’, ‘vizyon’, ‘sosyal etki’, ‘Paylaşım’, ‘kamusal Alan’ ile süre gelen ‘tematik yıl’ ilan etme geleneğini 2018 yılında ‘ETKİleşim’ Yılı ile sürdürecektir.
Amacımız, özellikle TAK, Vizyon ve Atölye Muğla Bir deneyimlerini Anadolu Kentleri ile paylaşmak ve ETKİleşim ortamı yaratmaktır. Yıl içinde gerçekleştirdiğimiz, ‘Tasarımcılar Kartal’da ve ‘Tasarımcılar Kapadokya’da etkinlikleri ile 79 Üniversite’den 1.200 öğrenciye ulaşılması ve her iki etkinliğe 750 öğrencinin katılması Anadolu Tasarımcı Ağı oluşturulması için önemli adımdır.
ETKİleşim Yılı nedeniyle Kentsel Mozaik ve Sözlük öncelikli olmak üzere 5 temel Programı başlatıyoruz. Süreç içinde katılımcıların önerileri ile bu sayının artacağını umuyoruz.
1- KENTSEL MOZAİK; Değerlerin ETKİleşimi
2- SÖZLÜK; Kavramların ETKİleşimi
3- 4 ATÖLYE; ETKİleşim Atölyeleri
4- KENTSEL İTTİFAK; Kentlerin ETKİleşimi
5- ANADOLU TASARIM AĞI; Tasarımcıların ETKİleşimi
AMAÇ
Kentsel Mozaik Programı; 81 kentteki her disiplindeki üniversite öğrencilerinin eğitim süreçlerini geçirdikleri kentlerdeki ekonomik, tarihi ve kültürel ile doğal değerler başta olmak o kenti dün, bugün ve yarın zaman dilimi içinde farklı kılan değerlerin öğrenci algısı ile yeniden ‘keşfedilmesi’ ve ‘görünür kılınması’dır.
YÖNTEM
Kentsel Mozaik Programı, Kentsel Strateji tarafından kurulan TAK Kadıköy, TAK Kartal, Vizyon Atölyesi ve Atölye Muğla Bir program ve etkinliklerine katılan üniversite öğrencileri olmak üzere 81 kentteki üniversite öğrencilerinin katılımına açık olacaktır.
Program katılımcıları, ‘Değer Mozaik Haritası’ oluşturulması için aynı kentteki, farklı üniversite öğrencileri ile belirli zaman dilimi içinde, interaktif bir ortamda ETKİleşim içinde olacaklardır.
Kentin EN’leri yöntemini kullanacağımız programın süreç yönetimi 5 adımda gerçekleşecektir.
1. Adım: Çağrı ve Katılımcı Olma
Not: Öğrenci Profili için isim, yaş, bölüm, kent (öğrenci olduğu ve geldiği yer), iletişim, vb gibi bilgiler olmalı.
2. Adım: Sürecin Yönetimi ve Sorumluların Belirlenmesi
Değerlerin toplanması süreci 7 Bölge bazında ayrı ayrı yapılacak ve katılımcılar öğrencisi oldukları kentlerin bölgelerinde ETKİleşim içinde olacaklar.
Not: Her bir bölge için ayrı mailing oluşturmalı.
3. Adım: Değerlerin Belirlenmesi ve Önceliklendirilmesi
Değerlerin toplanması için EN yöntemi kullanılacaktır. Her bir katılımcı aşağıdaki 5 kategorideki sorulara tek yanıt bir verecektir.
Not: İlave edilecek EN var mı?
Değerlerin önceliklendirilmesi puanlama yöntemi ile olacaktır. Her bir EN için katılımcılardan en fazla oy alan 3 EN değeri belirlenecektir.
4. Adım; Öncelikli Değerlerin Tek Değer Olarak Belirlenmesi
Her bir kent için belirlenen beş kategorideki 5 EN için ayrı ayrı bir adet değer seçilecektir.
Son olarak, kentin 5 EN değeri tek bir değere düşürülecektir.
SÜRE
Programının süresi toplam 3 aydır.
TAKVİM
1. Çağrı ve Katılımcı Olma (15 Kasım- 15 Aralık 2017)
2. Bölge ve Kent Listeleri (20 Aralık- 31 Aralık 2017)
3. Değer Toplama Süreci ( 2 Ocak- 15 Ocak 2018)
4. Kent Mozaik Görsellerinin Hazırlanması (16 Ocak- 15 Şubat 2018)
KATILIMCILARDAN BEKLENTİLER
Katılımcılar;
PROGRAM ÜRÜNLERİ
Program sonunda, Kent Mozaik Albümü ve Kentsel Mozaik Kimlik Kartları hazırlanacaktır.
Albümde;
Albümün başında ‘katılımcı profili’ sosyal analizi de olacaktır.
Albümün yanısıra, Kentsel Mozaik Kimlik Cep Kartları hazırlanacaktır.
Başvuru formuna https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdwuU-FTwA5KlhcQToql0hThjB3gAnmZOiufDtZcpzWLVEcyA/viewform linkinden ulaşılabilir.