Kentte çocuk olmak

Aileler, kent yaşamının olumsuzluklarına karşın çocuklarını nasıl daha sağlıklı yetiştirebilir? Çocuklar için hareket alanı nasıl sağlanabilir? İşte ipuçları...

Bahçesiz bir ev ve çalışan ebeveynler… Bu şartlar altında çocuklar nasıl spor yapabilir? Özellikle de büyük bir kentte, iki oda bir salonu olan küçük bir evde yaşayanlar… İşte Köln Spor Akademisi de bu soruları sordu ve sormakla da kalmayıp harekete geçti. Yüksek okulun aile hizmetleri bölümü yöneticisi Tanja Becker, üç yaş altındakiler için hareketin temel öneme sahip olduğunu dile getiriyor: “Çünkü her duygu hareketle dile getiriliyor. Ebeveyn ya da kardeşlerle iletişim hareketle sağlanıyor, çünkü henüz konuşamıyorlar. Yani vücutlarını dünyayla ve kendileriyle iletişim kurmak için kullanıyorlar.”

Bu nedenle, çocuklara hareket etme fırsatı vermek çok önemli. Sadece dışarıda değil, kendi odalarında da.

Tanja Becker, “‘Sandalyeleri kaldırın!’ adında çok güzel bir kitap var. Küçük çocuklarla ilgili sloganımız da bu olmalıdır. Mümkünse sabit mobilyalar kullanılmamalı. Hareket ve keşif için mümkün olduğunca fazla alan sağlanmalı. Özellikle de dışarıda, doğada çocukların hareket etmesi sağlanmalı” diyor.

Çocuk odası nasıl olmalı?

Çocuk odasını gerektiği şekilde dizayn etmek için pahalı mobilyalara da ihtiyaç yok. Tam aksine… Çocukların tehlikesiz biçimde oynayabilecekleri bir oda ideal. Yani keskin köşeler, açık bırakılmış prizler ya da kolayca tırmanılabilecek raflar olmamalı. Köln Spor Akademisi’nin aile hizmetleri bölümü yöneticisi Becker, ayrıca şu tavsiyede de bulunuyor: “Halı, paspas ya da yerde duran eski bir minder, emeklemek, zıplamak veya oynamak için çocukları teşvik ediyor. Yani çok basit şeyler yeterli.”

Köln Spor Akademisi’nden Kristin Manz ise daha büyük çocuklar için spor kulüplerinin daha faydalı olduğunu belirtiyor. Manz, televizyon izleme ve aşırı kilo arasındaki ilişkiye de dikkat çekiyor: “Televizyon izlemeye iki yaşından itibaren başlanmasını tavsiye ediyoruz. Ancak çok uzun süre ve tek başlarına televizyon önünde kalmamalılar. Ayrıca çocukların ne izlediği de önemli.Çocukların günde en az iki saat aktif olmaları öneriliyor. Bunun bir bölümü düzenli ve planlı-programlı olmalı. Yani bir yetişkinin rehberliğindeki aktivitelere katılmalı.”

Etiketler

Bir yanıt yazın