Kereste Kütüklerinden Kamu Binası: Monio Lisesi ve Kültür Merkezi

AOR Architects, Finlandiya’da ahşaptan, 3 katlı lise ve kültür merkezi tasarladı.

AOR Architects, Finlandiya’da kereste kütüklerinden yapılan üç katlı kamu binası olan Monio Lisesi ve Kültür Merkezi’ni tamamladı.

Yeni lise ve kültür merkezi, Helsinki metropol bölgesinin bir parçası olan Tuusula’da, tarihi bir kışlanın yakınında yer alıyor. Monio’nun tasarımı, tarihi çevresinin mimari karakterini yorumluyor. AOR Architects, bu gelişen bölgeyi ilçe merkezine bağlayan özgün bir kamu binası yaratmış.

8.773 metrekarelik lise ve kültür merkezi, endüstriyel kütüğü büyük ölçekte kullanmanın yenilikçi bir yolunu sunuyor.

 

Yapısal mühendislik firması AINS Group, projenin büyüklüğünü şu şekilde anlatıyor: “Binada kullanılan kütükler uç uca sıralandığında Tuusula Gölü çevresindeki yürüyüş yolunun uzunluğu olan 25 kilometreye ulaşıyor.”

Monio, 6 bireysel ama birbirine bağlı kereste evinden oluşuyor ve bu evler, iç mekan “sokakları” ve geçitler ağıyla birbirine bağlanıyor. Her ev, binaya zikzak bir siluet veren bir üçgen çatıyla kaplanıyor.

Taşıyıcı strüktür, lamine ahşap kirişler ve çapraz elemanlar, beton elemanlar ve çelik kirişlerden oluşuyor. Zemin yapıları için lamine kaplama ahşap, merdivenler ve asansör boşlukları için beton kullanılmış.

AINS Group, “Hibrit strüktür, kendinden taşıyıcı bir lamelle kütük strüktürle çevrili ve yük taşıyan bir yapı tarafından destekleniyor. Masif ahşap dış duvar, iç mekanlarda uyumlu bir şekilde devam ediyor,” diyor. Monio’nun masif ahşap yapısı, binanın yalıtımını oluşturuyor ve dış duvarlarda ek yalıtım gerektirmiyor. Ayrıca, herhangi bir son işlem gerektirmeden ahşap doğal damarın güzelliğini vurgulamak için tüm yüzeylerde açık bırakılmış. Avluya bakan giriş portikoları tuğla ile kaplanmış olup binanın çatısı galvanizli sac metal ile tamamlanıyor.

Monio, birkaç kullanıcı grubu tarafından paylaşılıyor. Bina gündüzleri bir lise olarak işlev görüyor ve aynı zamanda yerel müzik okulu, sanat okulu, halk eğitim merkezi ve Tuusula’nın kültür hizmetleri tarafından da kullanılıyor.

AOR Architects perspektifinden, çeşitli işlevleri tek bir binada birleştirmek bir dizi ayrı mekan olmasına kıyasla herkes için daha iyi olanaklar sunuyor. Binanın zemin katı, küçük bir oditoryum, etkinlikler ve sporlar için daha büyük bir salon, galeri ve kafe dahil olmak üzere kamuya yönelik işlevleri barındırıyor. Sınıflar üst katlarda düzenlenmiş olup açık çalışma/komünal alanlar atriyuma bakıyor.

Monio’da her bir keresteden evin bir HVAC sistemi var. Taze hava, cephelerdeki küçük ızgaraların arkasına gizlenmiş hava girişleri aracılığıyla içeri çekiliyor; bina, bölgesel ısıtma ile ısıtılıyor; yaklaşık 500 metrekarelik çatı üstü güneş panelleri ek enerji sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın