Kırmızı Tuğla İşçiliğiyle “Amsterdam Okulu” Tarzına Gönderme Yapan Apartman Binası

Martens Willems & Humblé Architecten, Maastricht'in Wyckerpoort mahallesinde, gelişmekte olan bir yerleşim alanı olan “Groene Loper” (Yeşil Halı) kenarında yeni bir apartman binası tasarladı. Apartman binasının kırmızı tuğla işçiliği, “Amsterdam Okulu” mimari tarzına gönderme yapıyor.

Yıllarca, Wyckerpoort yerleşim alanı aslen batıda bir demir yolu hattı ve doğuda bir otoyol arasında sıkışmıştı. Otoyolun tünellenmesi, tünelin çatısından kuzeyden güneye uzanan ve eskiden izole edilmiş Wyckerpoort mahallesini şehre yeniden bağlayan, beş kilometre uzunluğundaki yeni bir yeşil kentsel bulvarı olan Groene Loper’ın temelini sağladı.

Yeni apartman binası (Miller II), 38 daireye sahip ve Martens Willems & Humblé Architecten (Miller I) tarafından tasarlanan iki sıra sosyal konutun bitişiğinde bulunuyor. Apartman binası ve konutlar Groene Loper’ın kuzey köşesinde yer alıyor.

Apartman binasının kırmızı tuğla işçiliği, 20. yüzyılın başlarındaki, özellikle sosyal konutlara odaklanan tuğla ve dışavurumcu formların kullanımıyla nitelenen “Amsterdam Okulu” mimari tarzına gönderme yapıyor. Apartman binasının kırmızı tuğlası, bitişikteki konutların malzeme üslubunu sürdürüyor; dekoratif mimari vurgular, fayans desenindeki kırmızı cilalı taşlarla çerçeveleniyor.

Tuğla işçiliği taç motifi, Amsterdam Okulu’nun savunucularından mimar Hendrik Wijdeveld tarafından Amsterdam’da 1920’lerde yapılan Hoofdweg karma kullanımlı konut ve perakende satışı geliştirme projesini hatırlatıyor.

Binanın yola bakan tarafındaki geniş galeri koridorları gürültüyü tamponlamaya yardımcı oluyor. Martens Willems & Humblé Architecten tarafından “küçük yükseltilmiş konut sokakları” olarak tanımlanan geniş pencereler, geniş yürüyüş yolları ve bankların dahil edilmesi konut havası katıyor.

Daha yüksek daireler her iki tarafa da konumlanıyor ve zemin kat dairelerinin hem ekstradan yüksekliği hem de küçük bahçeleri var. Merdiven boşlukları, binanın her iki ucundaki silindirik hacimlerinde bulunuyor.

Apartman binasında çatı güneş panelleri, yerden ısıtma, cephede kuş yuvası kutuları ve iç sıcaklıkları düşürülüp biyolojik çeşitliliğin arttırılması için çatının bazı kısımlarında dam koruğu bitkisi yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın