Seçkin Yılmaz'ın fotoğraf projesi "Kırsal Düşü" kapsamında hazırladığı kitapta, HES projesi nedeniyle sosyal ve ekonomik düzeni bozulan Sakarya-Dereköy'e dair, 1999- 2016 yılları arasında çekilmiş fotoğraflar yer alıyor.
Kırsal Düşü projesi, Seçkin Yılmaz’ın kendi köyünde 1999 senesinden bu yana tanıklık ettiği, Doğançay HES projesinin köye ve köydeki insanların yaşantılarına etkilerini fotoğraflamasıyla başlamış. Süreç ilk başta, bir proje hazırlama amacıyla değil, fotoğrafçının kendi yakınlarının ve çevresinin hikayelerini belgeleme isteğiyle başlamış. Ancak sonrasında, Dereköy üzerinden, aynı süreçlerden geçen ve tahribata uğrayan bütün diğer köylere dair bir farkındalık uyandırmak istediği bir sergi, foto-hikaye ve kitap projesine dönüşmüş.
Kitabın tanıtım metni:
“Şehrin yorgunluğunu atarken mevsimler geçti, ben izledim. Çok uzakta değildi düşlerim.”
Bu güne kadar, bir çok şehrin ve dönüşümün hikayesi anlatıldı fakat, şehrin yoğunluğunda kırsala özlem duyan şehirlinin düşledikleri ile gerçekte olan arasında bir köprü kurulamadı. Düşlenen hala yaşanabilirken, birçokları tarafından değeri bilinmedi, hatta fark edilmedi bile. Dereköy’de 1999 yılından bu yana çekilen fotoğraflar, çok kısa bir süre öncesine kadar bozulmadan gelen kırsal yaşantıyı, orada yaşayan insanların toprağa ve suya olan bağlılığını, inançları, geçmişi, yapıları, oyunları ve mutluluklarıyla anlatmak için zamana yayılmış bir rota çizer. Düşleneni ve yaşananı, yani bugün, ani ve vurucu bir şekilde kaybedilmiş olan değerleri anlatır. Doğançay HES projesi ile sosyal ve ekonomik düzeni bozulan Dereköy, bölgede HES projesinden etkilenen onlarca küçük köyden biridir. Bu yüzden, tek bir köy üzerinden izleniyor olsa da, Kırsal Düşü bugüne kadar su yüzüne çıkmamış ve çok benzer hikayeleri olan diğer kırsal yaşantılarına, dönüşümlerine ve tahribatlarına referans verir.
Seçkin Yılmaz’ın “Kırsal Düşü” projesinin detayları, Medyascope’un “Göz Kararı” programında da izlenebilir: