Geçen yıl gaz-fren tartışmaları ile yüzde 1'in altında büyüme şoku yaşayan inşaat sektörü bu yılın ilk 3 ayında piyasadaki canlanmanın tadını çıkarıyor.
Geçen yılı yüzde 1’in altında büyüme ile kapatan inşaat sektörü 2013 yılına yüzde 30’ları aşan bir büyüme ile başladı. Sektör yılın ilk üç ayını beklentilerin üzerinde büyüme ile kapatırken, yılın genelinde bu oranın yüzde 12’ler gibi çift haneli büyüme rakamlarına çıkması bekleniyor. Halen TÜYAP’ta süren Yapı Fuarı’nda en çok konuşulan konulardan biri bu…
Büyümede özellikle 6 milyon konutun dönüşümünü içeren kentsel dönüşümde adımların atılması rol oynarken, KDV oranlarındaki değişiklik ve yılın ilk aylarında sert geçmeyen kış mevsimi de inşaat sektörüne iyi geldi.
İnşaat sektörüyle ilgili değerlendirme yapan Eryap CEO’su Emrullah Eruslu, sektörde canlanmanın başladığını söyleyerek şu bilgileri verdi: “Sektörün yüzde 5-6 büyüyeceği tahmin ediliyor. Ancak biz bu büyümenin daha yüksek olacağını büyümenin çift hanelere çıkacağını tahmin ediyoruz. Çünkü geçen yıl proje geliştiriciler ayda üç-dört lansman yaparken şimdi her gün yeni bir projeyi satışa çıkarıyor. Ayrıca depreme dayanıksız binaların yıkılmaya başlaması da büyümeyi tetikliyor. American Siding, Bonuspan, Focus Membran, Bonusmax, Winer ve Focus Shingle gibi markalarla talepte canlanmayı birebir gözlemliyoruz. Firmamız için ise bu yıl yüzde 40’ın üzerinde bir büyüme öngörüyoruz.”
Kentsel dönüşüm kelimesinin gündeme düştüğü andan beri emlakçısından malzeme üreticine tüm sektörlerde canlılık yaşanmaya başladığını dile getiren Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, “Halen dönüşüme ayrılan alanlar ve metrekaresi belirsizliğini korusa da dönüşüm tüm sektörlere ivme kattı. İlk dört ayda inşaat sektörünün tüm alt sektörlerinde canlılık yaşandı. Özellikle çimento, hazır beton ve tuğlada bu canlanma daha yoğun yaşandı ve bu dönemde yüzde 35-37’lere varan büyümelere imza atıldı” dedi. 2012 yılında istenilen büyüme oranlarının yakalanamadığını dile getiren Yetişener, “İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin büyümesini tetikliyor. İnşaat sektörünün bu yılı yüzde 10’lara varan bir büyüme ile kapatması bekleniyor” diye konuştu.
2012 bekleme ve beklenti yılı olmasına rağmen, yılın son çeyrek verileri 2013 için olumlu sinyaller verdiğini belirten Yapı-Endüstri Merkezi ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Dr. Barış Onay ise şu yorumu yaptı: “Sektör 2013’e hızlı giriş yaptı. İlk çeyrek TUİK rakamları açıklanmadığı için net bir rakam veremiyoruz. Ancak bu noktada yılın en büyük buluşması olan fuar, sektörün havasını hissetmek açısından önemli bir platform. Hem katılımcı firma hem de profesyonel ziyaretçinin fuara olan ilgisi çok büyük, doluluk geçtiğimiz yılların oldukça üzerinde. Bu, sektörü değerlendirirken bizim için önemli bir gösterge. Fuarda yer alan firmalar Türk yapı sektörünün önde gelen 1.100 üretici firması. Onların hem işlerine hem de sektöre dair verdikleri mesajlar çok olumlu, sektörde keyifler yerinde görünüyor. Çünkü içinde bulunduğumuz bahar dönemi, sektör için inşaatların başladığı dönem. Yapı sektöründe ‘sezon startı’ verildi. Öngörülmeyen bir durum ortaya çıkmazsa; sektörün nabzını tuttuğumuz noktalar, yılın geri kalanı için olumlu sinyaller veriyor.”
İnşaat sektörünün yıla hızlı bir başlangıç yaptığını aktaran Weber Türkiye Genel Direktörü Levent Gökçe de sektörün 2013’e ilk üç ayda hızlı başlangıç yaptığını kaydederek, “Geçen yılın ilk üç ayı ağır geçen kış koşulları nedeniyle en iyi başlamamıştı. Bu yıl kış şartlarının olumlu geçmesinin yanı sıra kentsel dönüşüm ve KDV oranlarının değişmesi nedeniyle oldukça iyi geçiyor. Yılın geri kalan zamanında ilk üç ay kadar yüksek olmasa da geçen yılın üzerinde geçecek ve yüzde 10 gibi büyüme gerçekleşir” dedi. Weber olarak ilk üç ayda yüzde 60 gibi beklentilerin üzerinde büyüdüklerini anlatan Gökçe, “Yılın tamamında ise yüzde 40 büyüme bekliyoruz” diye konuştu.
Yurtbay Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yurtbay ise sektör için 2013 yılının iyi başladığını belireterek,”Faizlerdeki düşüş ve kentsel dönüşüm çalışmalarının başlması etkili oldu. Bu nedenle geçen yılın aynı dönemine göre yapı malzemeleri sektörü yüzde 30 büyüme gösterdi. Yıl sonunda ise bu rakamın yüzde 25 olmasını bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Capatect Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk da geçen yıl yaşanan durgunluktan sonra 2013 yılının ilk 4 ayının çok iyi geçtiğini söyledi. Geçen yıl askıya alınan baklentilerin bu yıl hayata geçmesinin güzel başlangıçta etkili olduğunu aktaran Dindoruk, “KDV oranın yüzde 18’e çıkması eski projeleri hızlandırdı. Kentsel dönüşüm ve dönüşüm noktaları belirginleşti. İnşaat malzemeleri sektöründe ilk üç ayda 30’lara varan büyüme yaşandı. Bu nedenle hem boya hem de yalıtım kampanylarını öne çektik. Yapı malzemeleri sektöründe yılın genelinde yüzde 10, boyada yüzde 20’ye yakın büyüme bekliyoruz. Firma da ise yüzde 30’u aşacağımızı düşünüyoruz” dedi.
Braas Çatı Sistemleri İcra Kurulu Başkanı Daniş Navaro da para politikalarıdaki uygulamalar nedeniyle geçen yıl yapılamayan satışların bu yıla yansıdığını söyledi. “Bu nedenle 2013’ün etkileririni mayısta göreceğiz” diyen Navaro, “Çatı sektöründe ise yüzde 5 büyüme bekliyoruz” dedi.
ÇİMSA Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu sektörün 2013’de gaza basacağını söyledi. “Kentsel dönüşümle inşaat sektörünün önünü açacak projeler yakın dönemde başlayacak. İstanbul’a bakıp balon oluştu deniliyor. Anadolu’da halen konuta ihtiyaç var. Kiralık konut için bile insanlar aylarca bekleyebiliyor. Bu nedenle gelecek yıllar giderek daha iyi olacak” diyen Hacıkamiloğlu, “Sektörün hızlı büyümesinden çok sağlıklı ve istikrarlı büyümesi önemli. Bu yıl sektörün Türkiye büyümesinin üzerinde büyümesini bekliyoruz” açıklamasını yaptı. Hacıkamiloğlu, Çimsa olarak 2013’de yüzde 10 gibi büyüme hedefllediklerini aktardı.