Kıyılarda 50 metreye kadar yapılaşmaya izin

Sahil şeridinde yer alacak inşaatların kıyı kenar çizgisine 50 metreye kadar yakın olabileceğini düzenleyen Kıyı Kanunu'ndaki değişiklikler yürürlüğe girdi.

Kıyı Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle sahil şeridi tanımında değişiklik yapıldı. Buna göre, iki bölümden oluşan sahil şeridi kullanım amacı, topoğrafya ve doğal eşiklere göre uygulama imar planı kararıyla belirlenecek. Sahil şeridinde yapılacak yapılar, kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilecek. Yapı yaklaşma mesafesi içinde kalan alanlar, uygulama imar planıyla gezinti alanları, dinlenme ve rekreaktif alanlarla yaya yolları olarak düzenlenebilecek.

Su ürünlerini üretim ve yetiştirme tesisi, rekreaktif alanlar, tersane, yat limanı, balıkçı barınağı, çekek yeriyle sosyal ve teknik altyapı tesislerinin tanımlarının değiştirildiği yönetmeliğe, denize iniş rampaları, tekne imal ve bakım yeri tanımları eklenerek, yat çekek yeri tanımı yürürlükten kaldırıldı.

Yönetmeliğin “Kıyı Kenar Çizgisinin Onayı” başlığı, “Kıyı Kenar Çizgisinin Onayı ve İlanı” şeklinde değiştirilerek, maddenin sonuna şu fıkralar eklendi:

“Yürürlüğe giren kıyı kenar çizgisi, belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyelerce, bu sınırlar dışında valiliklerce tespit edilen ilan yerlerinde bir ay süreyle ilan edilir. Kıyı kenar çizgisine, ilan süresi içinde kamu kurum ve kuruluşları ve ilgilileri itiraz edebilir. İtirazlar valiliğe yapılır. İtirazlar, Kıyı Kenar Çizgisi Tespit Komisyonunca 15 gün içinde incelenir. İnceleme sonuçlarını ve gerekçeli görüşlerini içeren komisyon raporu değerlendirilmek üzere Bakanlığa gönderilir. Bakanlık itirazı, komisyon raporunu da dikkate alarak inceleyip karara bağlar.”

Eklenen fıkrayla ayrıca onaylı kıyı kenar çizgilerinin hangi hallerde değiştirilebileceği ve mahkeme kararıyla parsel veya parseller bazında iptal edilmesi halinde yeni tespitin nasıl yapılacağı belirlendi. Yönetmelikle faaliyetlerinin özelliği gereği kıyıdan başka yerde yapılmaları mümkün olmayan yapı ve tesislere, tersane, gemi söküm yeri, su ürünlerini üretim ve yetiştirme tesislerinin yanında tekne imal yeri, denize iniş rampaları, yat limanı, kruvaziyer liman, balıkçı barınağı ve çekek yeri eklendi.

Yönetmeliğe göre ayrıca hangar, atölye, kontrol kulesi ve deniz feneri gibi bakım-onarım ve teknik altyapı yapılarının yükseklikleri ve yapılaşma şartları, teknik gerekçeler ve uluslararası standartlar gözetilerek imar planı kararlarıyla belirlenecek. Ancak taban alanı 6 metrekareyi geçmeyen kontrol kulesi ve deniz fenerleri için yapının fenni ve teknik sorumluluğu ilgili idaresinde olmak kaydıyla imar planı aranmayacak.

Yönetmeliğin ek maddesiyle aynı alanda birbirinden farklı tarihlerde onaylanmış kıyı kenar çizgilerinin bulunması halinde, hangisinin geçerli olacağına ilişkin düzenleme de yapıldı.

Yapılaşmayı artıracak eleştirisi
Düzenleme öncesinde kamuoyunda yapılan tartışmalarda, kıyı kuşağının 50 metreye düşürülmesi ve diğer değişiklikler ile kıyılarda yapılaşmanın artacağı, inşa edilebilecek yapı ve tesis türlerinin çoğalacağı eleştirileri gündeme gelmişti.

Etiketler

Bir yanıt yazın