Kolektif Mirası Yeniden Canlandıran Bir Ev

Xstudio tarafından tasarlanan ev, İspanya’nın Arenales semtindeki Las Palmas de Gran Canaria mahallesinde yer alıyor.

Eski şehre doğrusal bir rota ve düzen ile bağlanan ve tarihi kentsel hafızası nedeniyle önemli bir değere sahip olan köşe parsel ev yenilendi. Las Palmas de Gran Canaria, ağırlıkla eski evlerin bulunduğu merkezi bir mahalle. Şehrin yasadışı merkezi olmanın açıkça işaret ettiği onlarca yıllık bozulmanın ardından mahalle, özel geliştiriciler tarafından ev satın alınmasıyla yönlendirilen dönüşüm sürecinden geçiyor ve bu da yerin kimliğini geri kazanma fırsatını temsil ediyor.

Fotoğraflar: David Rodríguez

İleri derecede yıpranmış durumdaki eski bir köşe bina, bir zamanlar bar olarak kullanılan zemin katta artık mahallenin sosyal canlanmasına katkı sağlayacak seramik atölyesi ve birinci katta sahibinin evi olacak şekilde düzenlenmiş.

Yenileme programı, zemin katta iki bina veya atölyeden oluşuyor.

Burada yeterli aydınlatma ve çapraz havalandırmayı kolaylaştırmak için bir veranda, bir otopark ve katlar ile üst kattaki ev arasındaki alana erişim de bulunuyor.

Proje, binayı söküp temizleyerek, metal bir iskelet yerleştirerek ve mevcut yapıyı güçlendirilerek yeniden inşa edilen büyük bir merkezi portikonun eklenmesiyle daha görünür oluyor.

Dışarıdan, kaba betondan yapılmış yeni bir hacim eklenmiş. Bu yeni gövde, projenin kısıtlamalarının doğal bir sonucu olarak görünümünü üstlenerek, küçük katmanlar halinde dökülmüş ve halılarla işlenmiş bir formla kaba, kusurlu bir beton kabuk olarak olarak ortaya çıkıyor.

Proje, mimarların deyimiyle “müdahaleyi yeni seramik atölyesinin kullanımına bağlayan ham ve doğal bir biçim” oluşturan termokil parçalarının kullanımıyla tamamlanıyor.

Proje, yaklaşılabilir, dürüst ve el yapımı söylemiyle mekanın koşullarına cevap vermeyi amaçlayan, aynı zamanda bütçe sınırlamalarını da bağlamın bir başka unsuru olarak kabul eden ve aşamalı bir müdahaleye davetiye çıkaran bir mimariyi ön plana çıkarıyor.

Mevcut yapıda, minimalist bir çalışmayla temizlenerek, pek çok yüzeyin ham ve kusurlu görünümüne saygı duyularak evin kullanılmadığı dönemin izleri korunuyor.

Atölye, eski bardaki orijinal zemin ve tabelaların korunması ve yeni uygulamaların yerleşim planının ek bir katman olarak birleştirilmesiyle, kullanımı için gerekli olanaklarla donatılmış. Bu işlemler, evin kamusal faaliyetleri için, asma bir merdivenle erişilen ve sokak ile daha özel alanlar arasında bir geçiş parçası olarak işlev gören yüksek bir mekan oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın