Şehir Plancıları Odası, temeli atılan ancak jeolojik etüdleri tamamlanmayan ve imar planı da bulunmayan yatırıma onay veren Koruma Kurulu kararının iptali edilmesini amacıyla mahkemeye başvurma kararı aldı
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın temelini attığı Konak Tüneli Projesi’yle ilgili karmaşa bu kez de Adliyelik oldu. Konak Tüneli’ni planı olmadığ için gecekonduya benzeten Türk Mühendis ve Odalar Birliği’nden sonra, bu kez de tünelin İzmir’in merkezine atılacak bir kördüğüm oluğunu açıklayan Şehir Plancıları Odası dava açmaya karar verdi.
Merkezi kilitleyebilir
Şehir Plancıları İzmir Şubesi Başkanı Zeki Yıldırım, Konak Tüneli projesi her türlü bilimsel değerlerden uzak, “ben yaptım oldu- sitse de yapılır sit değilse de yapılır” mantığıyla İzmir’in merkezi Konak’a açılan bir kara delik olacağını söyledi.
Konak Tüneli’nin özellikle çevre yolundaki tüm transit araçları şehrin merkezine çekeceğini belirten Yıldırım, “Ayrıca, Konak Meydanı’yla bütünleşen ve Kemeraltı Bölgesinin gerek siluetini gerekse yaya odaklı dolaşım ve toplu taşımaya dayalı ulaşım yaklaşımlarını tehdit edecektir. Tünele harcanacak kaynağın, nazım planlarda ve ulaşım ana planında öngörülmeyen, fizibilitesi yapılmamış bir yatırıma harcanması yerine, Ulaşım Ana Planı kararlarına uygun olarak, raylı sistem yatırımlarına yönlendirmek daha uygun olacaktır” dedi.
Yıldırım, “Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi olarak Konak Tüneli telafisi mümkün olmayan zararlara yol açmadan harekete geçmek şart. Şu ana kadar ki tek idari işlem olan Koruma Kurulu kararına, gerekli incelemeler ve araştırmalar yapılarak eksiklikler ve aykırılıklardan dolayı dava zorunluluğu doğmuştur” dedi.
Şantiye hazır bekliyor
Projenin yapımını üstlenen Ege Asfalt Maden İnşaat Nakliye Sanayi ve Ticaret A.Ş. 23 Eylül’den itibaren kurduğu şantiye içinde tünel girişini hazırladı. Tünel yapımına henüz başlanmadı. Karayolları’nın İkiztepe-Konak-Doğanlar projesi kapsamında yapımı gündeme gelen Konak Tüneli, yapılamayan Kordonyolu’nun altenatifi olarak kamuoyuna tanıtıldı. Proje, 1570 metresi 2X2 çift tüp tünel olmak üzere bağlantı yolları da dahil toplam 2 bin 750 metre ve 2 adet köprü olarak planlandı.
İtirazlar 4 başlıkta toplanıyor
Şehir Plancıları Odası’nın projeye itirazları 4 ana başlık altında toplandı. İtirazlarda ilk sırayı, kentsel sit ve arkeolojik sit alanlarının yok sayılması iddiaları alıyor. Oda, Tünel Projesi’nin ulaşım açısından yapılan değerlendirmesinde, hiç bir bilimsel temele dayanmadığı görüşünü savunuyor. Odanın itirazları arasında bir başka neden olarak da bölgenin Jeolojik Etüt hazırlıklarının yapılmayışı yer alıyor.
Plancılar, tünelin Ulaştırma Bakanlığı’nın “Türkiye Ulaşım ve İletişim Stratejisi, Hedef 2023” Raporunda belirtilen ilkelerine ve kararlarına aykırı nitelikler taşıdığına da dikkat çekiyor.