Dünya ve Türkiye ekonomisi genel değerlendirmeleri ile gayrimenkul-inşaat sektöründe kaydedilen gelişmelerin ele alındığı Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektörü 2012 2. Çeyrek Raporu'na göre, konut satışları ikinci çeyrekte arttı.
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından açıklanan, dünya ve Türkiye ekonomisi genel değerlendirmeleri ile gayrimenkul-inşaat sektöründe kaydedilen gelişmelerin ele alındığı Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektörü 2012 2. Çeyrek Raporu’na göre, konut satışları ikinci çeyrekte arttı.
Yılın ikinci çeyrek döneminde 106 bin adetin üzerinde gerçekleşen konut satışları, yılın ilk çeyreğindeki satışlara göre yüzde 10,4 oranında artarken, geçen yılın ikinci ve dördüncü çeyreğindeki satışların altında kalmaya devam etti.
Konut kredisi kullanımındaki zayıflama ile konut satışlarındaki göreceli düşük verilerin örtüştüğü belirtilen raporda, 2012 ikinci çeyrekte konut satış adetlerinin, 2011 yılı ikinci çeyreğindeki 107,308 rakamının çok yakınında 106,035 adet olarak gerçekleştiği bildirildi.
Mevcutlarda fiyat yükseldi
Rapora ilişkin açıklamaya göre, 2012 yılının mevcut konut fiyatlarında hissedilir bir artış görüldü. Türkiye genelinde konut fiyatları endeksi ikinci çeyrek sonundaki 106,7’lik oran Temmuz ayı sonunda 109,3’e yükselerek, ilk yedi aydaki artış yüzde 8,4’e ulaştı. Yeni konut fiyatlarında artış ise yılın ikinci ve üçüncü çeyrek döneminde göreceli olarak yavaşlarken, geçen yılın son çeyreği ile yeni yılın ilk çeyreğinde yüzde 9 artan yeni konut fiyatlarında artış kademeli olarak düştü.
Yeni projeler artıyor
Açıklamada, yılın ikinci çeyrek döneminde alınan yapı ruhsatları sayısında bir önceki çeyrek döneme göre yaklaşık iki katı artış, geçen yılın aynı çeyrek dönemine göre ise yüzde 37 artış gerçekleşirken, bu artışın yeni konut başlangıçları için olumlu bir gelişme olduğu kaydedildi.
Yine, yapı kullanım izin belgeleri sayısı da yılın ilk çeyreğine göre yüzde 19 artarak, tamamlanan konutların arzı sürdü.
‘Büyüme % 4’ün altında kalır’
Raporu değerlendiren GYODER Başkanı Işık Gökkaya, ikinci çeyrekte Türkiye ekonomisindeki büyümenin yavaşladığını ve beklentilerin altında kaldığını söyleyerek, “Büyümede yavaşlama, hemen tüm alt sektörlerde hissediliyor. İlk yarıyıl performansına bağlı olarak, yıl genelinde yüzde 4 hedefinin altında kalınması olasılığı artıyor” dedi.
Ekonomik soğutma önlemlerinden en çok etkilenen sektörün inşaat sektörü olduğuna işaret eden Gökkaya, şunları söyledi:
“İkinci çeyrekte özellikle özel sektör inşaat harcamaları zayıfladı. Talep tarafındaki yavaşlama yanı sıra konutlarda KDV ve Tüketici Kanunu’ndaki yeni düzenlemelerde yaşanan belirsizlik konut inşaatları tarafında duraklama yarattı. Ticari gayrimenkul sektöründe ise ofis ve otel piyasasında hem arz hem de talep tarafında hareketlilik devam ediyor.”