Antalya'da yıllardır Büyükşehir ile Konyaaltı belediyeleri arasında tartışma konusu olan Konyaaltı Sahili, AKP'li Menderes Türel'in seçimi kazanmasıyla Maliye Bakanlığı tarafından Büyükşehir'e devredildi.
Başkan Menderes Türel, Konyaaltı Sahili’nde 2015 yılı için yeni bir proje uygulayacaklarını, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Antalya’daki 11 oda başkanının kendisini 9 Mayıs’ta ziyaretinde açıkladı. Türel, gerçekleştirecekleri projeleri ilgili odalarla işbirliği içinde yapmak istediklerini belirterek, Konyaaltı Sahili’ne uygulanacak projenin de Mimarlar Odası’nın düzenleyeceği yarışma ile belirleneceğini söyledi.
Su Otel ile Liman Kavşağı arasında kalan ve Konyaaltı Belediyesi tarafından 1999 yılında planlanan Konyaaltı Sahili’nin bu bölümü, 2013 yılına kadar hizmet verdi. Sahilin Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesiyle, kıyıda bu sezon için hizmet verecek bazı düzenlemeler yapıldı ve halkın temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği 10 adet büfe inşa edildi. Sahil, ücretsiz şemsiye ve şezlong hizmetiyle 22 Haziran’da halkın kullanımına açıldı. Büyükşehir’in iştiraklerinden Anet, sahildeki büfeleri bu sezon işletirken, sezon sonunda sahilde uygulanacak projenin de hazırlıklarına başlandı.
Antalya Ajans, kenti yakından ilgilendiren bu önemli projenin detaylarına ulaştı. Hazırlanan “Antalya Büyükşehir Belediyesi Konyaaltı Sahili Mimari ve Kıyı Düzenlemesi Fikir Proje Yarışması Şartnamesi”ne göre, sahilde büyük değişiklikler olacak. Konyaaltı Sahili’nin ününe yakışır şekilde kentlilerin ve kent dışından gelen konukların kültür alış verişi içinde nitelikli bir şekilde deniz, deniz sporları ve kıyıyı kullanmaları sahilin Antalya kent kimliğinin zenginleşmesine katkıda bulunması nitelikli mekan tasarımı ve güzel sanatların teşvik edilmesi yarışmanın ana amacını oluşturuyor.
Şartnameye göre, uzun yıllar bir bütün olarak ele alınamayan ve kıyı kullanımıyla ilgili inşa edilen tesislerin işlevini yitirmesiyle amacına uygun kullanılamayan Konyaaltı Sahili’ne bütünlüklü bir bakış açısıyla yaklaşılarak planlama yapılması hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda, Konyaaltı Varyantı’ndan başlayıp, sözleşmesi önümüzdeki aylarda dolacak Beach Park da dahil olmak üzere, Antalya Limanı’na kadar olan yaklaşık 6 kilometrelik sahil kesimi bir bütün olarak planlanacak. Yarışma alanı, doğuda Konyaaltı Caddesi üzerindeki Atatürk Parkı, falezler ve Varyant, kuzeyde Atatürk Kültür Parkı, Su Otel, Minicty, turizm tesisleri ve konut blokları, güneyde Akdeniz, batıda ise Antalya Limanı’nı kapsıyor.
Yarışmacılardan Atatürk Kültür Parkı ile Minicity Alanı’nın da bulunduğu Olbia Antik Kenti arasında bütünlük sağlayacak ilişkilendirme önerileri istenecek. Akdeniz Bulvarı’ndaki yol önerilerini dikkate alarak Antalyaspor Kavşağı’ndan yarışma alanına kadar Dumlupınar Bulvarı için Antalya Akvaryum’un bulunduğu alanla Atatürk Kültür Parkı da ilişkilendirilecek.
Yarışma alanı içine giren tüm kıyıda, Kıyı Yasası’nın izin verdiği miktarda deniz kullanımına yönelik duş, tuvalet, büfe, özellikle yelkenin yer aldığı deniz sporları için olanak sağlayan tesisler önerilecek. Planlama sırasında sahilde bulunan 3’ü 5 yıldızlı olmak üzere çok sayıda otel, pansiyon, restoran, cafe, eğlence ve alışveriş mekanları da göz önünde bulundurulacak. Projenin sahil bölümünde büfeler dışında ticari alan düşünülmüyor. Ancak Akdeniz Bulvarı üzerindeki mevcut yapıların yeme-içme, eğlenme gibi kıyı kullanımını destekleyici mekanlara dönüştürülebilmesi için yarışmacılardan öneri geliştirmeleri istenecek.
Şu anda ücretsiz olarak verilen şezlong-şemsiye hizmetinde değişikliğe gidilebilir. Bazı alanlarda şemsiye-şezlong hizmetinin eskiden olduğu gibi ücretli hale dönüştürülmesi konusunda bir düşünce var. Bu düşünce yarışma projesiyle de kesinleşip uygulanırsa bazı alanlar, eskiden olduğu gibi ücretsiz olarak halka açık olacak, bazı alanlar ise ücretli hale getirilecek. Yani yanında şemsiyesini getiren vatandaş, belirlenen alanda sahile şemsiyesini koyup denizde yüzebilecek. Ancak bu şezlong-şemsiye düşüncesi tartışma aşamasında.
Sahil Yolu olarak bilinen Akdeniz Bulvarı, transit araç trafiğine kapatılarak servis yoluna dönüştürülecek. Yarışmacılar, bu devlet karayolu için araç trafiği yavaşlatılmış ve yaya öncelikli olarak Liman Kavşağı’ndan Varyant’la birleşecek yeni bir öneri yol geliştirecek. Yol üzerinde de servise yönelik geçici bekleme yerleri önerilecek.
Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Subaşı döneminde, 1998 yılında planlanan ancak süreç içerisinde yapılan kaçak eklemelerle ilk planından farklılıklar ve kullanma amacından sapmalar gösteren Beach Park alanının kullanımı için yarışmacılardan özel öneri bekleniyor. Mevcut yapılar korunabileceği gibi, bu yapılar yok kabul edilerek yeni öneriler de getirilebilecek. Yeni önerilerin getirilmesi halinde, emsal alan ilk proje alanı sınırları içindeki alanın yüzde 10’unu geçemeyecek. Beach Park’taki ‘Mağara Kaynağı’ olarak bilinen yerde yapılması planlanan ve projelendirilmiş Su Müzesi alanına ise herhangi bir öneri getirilmeyecek.
Jüri, yarışmaya katılan projelerin değerlendirilmesi sonucunda 3 derece ve 5 mansiyon olmak üzere 8 proje seçecek. Yarışmada 1’inci olan proje sahibine 40 bin TL, 2’nciye 30 bin TL, 3’üncüye ise 20 bin TL ödül verilecek. Mansiyon ödüllerinin her biri için ise 15 bin TL belirlendi. Yarışma takviminin önümüzdeki günlerde duyurulması beklenirken, sahil projesinin de 2015 yılı yaz sezonuna yetiştirilmesi hedefleniyor.