Kuzeyde açıklanan yeni 3. Köprü, 3. Havalimanı ve iki yeni şehir projeleri İstanbul’un büyüme yönünü kuzeye çevirdi. Bölgede Ataşehir ve Çekmeköy’ün gelişimine benzer etkili projeler bekleniyor.
Bugüne kadar doğu-batı aksı yönünde büyüyen İstanbul, kuzeyde açıklanan yeni 3. Köprü, 3. Havalimanı ve iki yeni şehir projeleriyle büyüme yönünü kuzeye çevirdi. Bölgede arsa almak isteyenlerin birçok emlak komisyoncusunun kapısını çaldığı belirtilirken, bu alanlardaki fiyat artışının özellikle 2013 ve 2014 yılında daha net ortaya çıkacağı bekleniyor. Durusu ve Kemerburgaz arasındaki alanlarda ise talep olduğu belirtiliyor. İstanbul’un doğu-batı yönünde birçok bölgede ciddi prim yaptığını aktaran TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Hüsniye Boztunç şu bilgileri verdi: “Özellikle burada yapı yoğunluğu ve fiyat artışı açısından Anadolu yakası Avrupa yakasına göre daha da öne çıkıyor. Gayrimenkul sektörünü canlandıran en önemli unsurlardan biri; ulaşımı bir yere götürmek. Ulaşımda öne çıkan en önemli proje 3. Köprü ve bağlantıları… Buradan yola çıkarak İstanbul’un kuzeyinde bir gelişim yaşanacağını söylemek mümkün. 3. Havalimanı ve yenişehir projeleri de bu bölgeye yakın olduğundan önümüzdeki yıllarda İstanbul’un kuzey bölgelerini konuşuyor olacağız.” Bu nedenle kuzey bölgelere ağırlık verileceğini anlatan Boztunç, bireysel yatırımcıların da yeni gelişmelerin olduğu yerlerde gayrimenkul yatırımları yaptığını gördüklerini belirtti. Boztunç, büyük çaplı firmalar ve bunların bağlantısı ile yabancıların da bu süreçte ilgili olacaklarını dile getirdi.
Boztunç, bu değişimin önümüzdeki yıllarda Çekmeköy ve Ataşehir’in gelişim sürecine benzer hikayeleri ortaya çıkaracağını ifade etti. Projelerin her birinin pirim yaratacak projeler olacağına dikkat çeken Boztunç şöyle konuştu: “Ama Sabiha Gökçen havaalanını örnek alıp oradan yola çıkacak olursak 3. Havaalanının 3. Köprü yolu ile entegre olması sebebi ile bu bölgenin daha yüksek pirim yapacağını düşünüyorum. O bölgede mevcut olan köylerde gelişime uygun arsa stoğu da yer aldığından bu bölge yatırım açısından öne çıkıyor.”,
Gelecek dönemde kuzeyde 2b arazilerinin satışı ve önemli ulaşım ve dönüşüm projeleri ile yapılaşmada bir yoğunluk olacağını beklediklerini aktaran Boztunç, gelişimle birlikte artan talebin fiyatlara yansıyacağını söyledi.
2b arazilerini orman şefliklerine sorsunlar Yeni gelişim bölgelerinde yatırım yapacakları da uyaran Hüsniye Boztunç, bu bölgelerde arazi alacak olan vatandaşların arazilerin orman veya 2b ile bir ilişkisi olupolmadığını orman bölge şefliklerinden öğrenmesi gerektiğini önerdi. “Bağlı bulundukları belediyelerden arsanın imar durumlarını ve bu bölge için mevcutta çalışılan imar planları olup olmadığı sorgulanmalıdır” diyen Boztunç şunları söyledi: “Bahsedilen yerler için askeri alanlara yakın olduğundan bir kısıtlama var ise tapu kayıtlarından, göl ve barajlara yakın araziler için ise koruma havzalarından olup olmadığından emin olmak gerekir. Ayrıca tapu müdürlüklerinden tapu kayıtlarına, ilgili belediyelerde imar müdürlüklerinden imar durumlarını detaylı öğrenmelerini öneriyoruz.”
2 yorum
Zaytung yorumu herhalde.
İstanbul daki toplu taşıma araçları İstiab hadlerin özellikle PİK saatlerde hayli aşıyorlar malum. Varsın İstanbul genel anlamda yerleşme alanları olarak da aşsın diyorsak yeni yeni köprüler yeni yeni hava limanları devasa projeler üretmeye devam edelim!!!