''Kordonboyu seyrine düştüm'', ''Mesela Saat 10'da buluşalım Kordon'da'' gibi şarkılara konu olan İzmir'in Kordonboyu'nun mega yat ve teknelerin yanaştığı dünyanın en güzel marinasına dönüşebileceği bildirildi.
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh, yaptığı açıklamada, Konak Gümrük önü ile Pasaport iskelesi arasında oluşturulacak bölgenin, kentin ekonomisine çok büyük katkı yaptığı gibi, dünyada da İzmir’in tanıtımını sağlayacağını söyledi. Türkiye’nin gelişmesinin ”denizci millet, denizci ülke” kavramının yerleştirilmesinden geçtiğini ifade eden Dologh, ülkenin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına karşın, potansiyelin çok iyi değerlendirilemediğini öne sürdü.
Dologh, şunları kaydetti: ”İzmir Körfezi’ni gerdanlık gibi süsleyen ünlü Kordonboyu’nu sadece kentte yaşayan insanlar biliyor. ‘Kordonboyu seyrine düştüm’, ‘Mesela saat 10’da buluşalım Kordon’da’ gibi şarkılara ilham olmuş, dünyadaki çok az kentte bulunan bu güzellik ne yazık ki kent ekonomisine ve tanıtımına katkı sağlamıyor. Konak Gümrük önü ile Pasaport arasındaki bölge, Pasaport Marinası olarak dünyaya pazarlanabilir. Mega yat ve teknelerin yanaştığı dünyanın en güzel marinasına dönüşebilir. Kent merkezindeki marina, Monte Carlo, Nice’e rakip olabilir. Yat ve teknelerle İzmir’e gelen zengin turistler, kentte bir kaç gün demirleyeceği için şehre önemli döviz bırakır. İzmir, kent merkezindeki bu marina ile dünyada çok kısa sürede tanınır. İzmir’de, yat turizmi, marinalar gibi hizmetlerin değerlendirilerek deniz sporları turizminin geliştirilmesi mümkün olabilir.”
Dologh, denizcilik sektörünün, dünyada olduğu gibi Türkiye için de önemli bir döviz girdisi yaratmasının yanında bütün sektörlere katkısı olan lokomotif sektör olma özelliğini her zaman koruduğunu belirtti. ”Denizcilik bilinçli bir şekilde kullanıldığı zaman hem ülke geliri artar, hem de denizcilik gelişir” diyen Geza Dologh, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Alsancak Limanı kruvaziyer gemilerin yanaştığı büyük bir yolcu limanına dönüştürülebilirse kente gelen gemi ve turist sayısını artar. İzmir’in yakın çevresinde bir sivil tersane yapılması durumunda yat ve tekne sektörü bölgede canlanır. Çandarlı Limanı’nın mendirek ihalesi yapıldı. İzmir Alsancak Limanı, ülke ve bölge ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Çok geniş bir hinterlanda sahip olan limanın ülkemizin en büyük konteyner ve ihracat yapan liman olduğu unutulmamalıdır.”
Dologh, deniz turizminin her yerde gelişmesi için çaba harcamanın önem taşıdığını ifade ederek, konuşmasını şöyle tamamladı: ”Alternatif limanlar olarak Nemrut Körfezi’ne yapılan ve yapılması düşünülen terminal ve iskelelerin anlaşmalı denizcilik şirketleri ile hizmet vermesini ayrı bir avantaj olarak gösterebiliriz. Alsancak Limanı’nın rehabilite edilen liman kısmı ile ihalesi beklenen kruvaziyer bölümü başta olmak üzere Aliağa,ayrı ve kendine özgü kurum olan TÜPRAŞ ve PETKİM ile ilgili yatırımlar hariç Nemrut Körfezi’ndeki iskeleler Dikili, Çeşme, Kuşadası, Didim gibi yörelerdeki deniz taşımacılığı, marinalar, yatçılık ve deniz turizminin her yerde gelişmesi için çabalamak, projeler üretmek için daha çok uğraş vermemiz gerekiyor. Türkiye’nin 1 numaralı kruvaziyer limanı olan Kuşadası Limanı’nda sorunlar hale çözebilmiş değil.”