60 genç mimarın kurduğu Herkes İçin Mimarlık Derneği, köylerde mucizeler yaratıyor. Mimarlar Atıl Köy Okulları projesiyle Giresun, Ordu ve Çorum'da metruk binaları hayata döndürdü.
Köy okulları, Cumhuriyet tarihinin bayrak taşıyıcıları adeta. Bugünkü okullar, 1920’lerden kalma binalardan çok daha modern, iyi koşullara sahip olsa da hala tuvaletleri dışarıda, odun sobasıyla ısınarak eğitim gören öğrenciler yok değil. Bunlara bir de 1920-30’lu yıllarda yapılan ve yenisi inşa edildiği için atıl durumda olan okullar eklendiğinde bugünün Türkiyesi’ne yakışmayan bir sorun çıkıyor ortaya. İşte bu okullara 3.5 yıl önce bir grup idealist gencin eli dokundu. Çöplüğe dönen binalar bir bir yenilendi. Öyle akıllarına estiği gibi değil, akademik olarak işini yürüten bu gençleri köylüler önceleri yadırgasa da amaçlarını anladıklarında destek verdiler.
İHTİYACA GÖRE DÖNÜŞTÜRÜYOR
Mimarlık fakültelerinde okuyan ya da yeni mezun 60 gencin kurduğu Herkes İçin Mimarlık Derneği’nden bahsediyoruz. Amaçları Türkiye’deki sosyo-kültürel sorunlara mimarlık ve tasarım açısından yaklaşarak çözümler geliştirmek olan bu gençler, Atıl Köy Okulları projesiyle Anadolu’da rüzgar gibi esiyor. Derneğe mimarların dışında farklı mesleklerden de 26 üye katılmış. Kurucu Emre Gündoğdu, Atıl Köy Okulları projesiyle kullanılmayan binaları köyün ihtiyaçlarına göre işlevsel hale getirdiklerini söylüyor. Köylülerin de inşaata katıldığını anlatan Gündoğdu, “Köylülerle iletişime geçerek gerçek sorunları yakalamak ve daha verimli işlere imza atmayı hedefledik” diyor.
400 GÖNÜLLÜ ÇALIŞTI
Bugüne kadar 8 proje tamamlayan genç mimarlar, Sabancı Vakfı’nın da dikkatini çekerek Fark Yaratanlar listesine alındı. Emre Gündoğdu, 3.5 yılda yürütülen projelerde 400 gönüllünün çalıştığını söylüyor. Kahramanmaraş’ta Hacıibrahimuşağı Köyü’nde öğretmenlere bir lojman inşa eden mimarlar, Giresun’un Gülburnu köyünde ise balıkçı barınaklarını yenileyerek halkın gönlünde taht kurmuş. Ödemiş’te ise eski bir köy okulu zihinsel engelliler iş okulu haline getirilmiş.
KADINLAR İÇİN ATÖLYE KURUYOR
Emre Gündoğdu, şu sıralarda Tokat’ta Anne-Çocuk Eğitim Vakfı’yla (AÇEV) ortak bir proje için kolları sıvamış durumda. Gündoğdu, “Tokat’ın merkez, Zile ve Almus ilçelerindeki 5 köyde AÇEV’in kadınlara yönelik eğitim projesine mimari destek veriyoruz. Atıl binaları kadınların mesleki eğitiminde kullanılacak şekilde yeniden tasarlıyoruz. Aynı anda 30 kadının kullanabileceği mekânlar yaratıyoruz” şeklinde anlatıyor çalışmalarını. Herkes İçin Mimarlık Derneği şu sıralarda Datça’nın Mesudiye ve Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Narlıca köylerinde projeler yürütüyor. Emre Gündoğdu, çalışmalarını yerel yönetimler ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteklediğini belirtiyor.