Kübik Beyaz Otel

LQS Architects tarafından tasarlanan 10³ Butik Otel, Çin’in Ningbo şehrinde yer alıyor.

Parselin üç tarafı dağlarla çevrili ve bir tarafında deniz manzaralı tipik bir çiftlik evi bulunuyor.

LQS Architects modern tasarım yöntemleriyle beyaz kübik bir binayı eşsiz bir şekilde ön plana çıkararak bölgede referans noktası haline getirmiş.

Otel, adını Çin’deki kırsal yapıların genellikle 10m x 10m x 10m ölçülerinde olmasından almış. Bu proje için tasarım ekibi, geometrik bir şekil benimseyerek çiftlik evi klişesini kırmayı ve böylece ev tasarımında çeşitliliği teşvik etmeyi amaçlamış.

Tasarım ekibi yarı batık yeraltı alanını pleksiglas kullanarak bir yüzme havuzuna dönüştürüp projenin öne çıkan parçası haline getirmiş. Çatı platformu, otel alanını artırmak için tamamen kullanılır hale getirilmiş. Cepheler, binanın kimliğini güçlendiren güçlü üç boyutlu kesim ve heykel efektlerine sahip.

Çin’de arazi arzı sıkı bir şekilde kontrol ediliyor. Projenin arsa alanı yaklaşık yüz metrekare (10*10m). Zorluklardan biri, arsa kullanım oranının nasıl artırılacağı ve sınırlı alan içinde daha konforlu yaşam alanlarının nasıl tasarlanacağı olmuş.

Diğer zorluklar, sınırlı bütçe ile minimalist mimari tarzın ve eğimli bir cephenin yapılmasıymış. Ayrıca, yerel köylülerden oluşan ve profesyonel olmayan inşaat ekibiyle çalışmak da bu projedeki engellerden birisi olmuş.

Arazinin kullanım oranını artırmak için LQS Architects, arsayı 0,9 metre derinliğe kadar kazarak tavan yüksekliğini 3,1 metreye çıkarmış. Böylece oturma odası ile yemek odasının bulunduğu, yarı bodrum bir alan da yaratılmış. Öteki yandan, avluda pleksiglas yüzme havuzu yapılmış ve oturma odasına görsel odak sağlanmış. Projenin yapım sürecinde tasarım ekibi inşaat işçileri ile çizimler, modeller ve renderlar konusunda yakın iletişim kurmuş ve sonuçta istenen etkiyi elde edilmiş.

Dünya nüfusu sürekli arttıkça, arazi tasarrufu ve arazi kullanımının iyileştirilmesi önemli bir hedef haline geliyor. Tasarım ekibi, nispeten sınırlı bir arsa alanı içinde estetiği ve işlevselliği birleştiren bir yapı yaratmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın