Kule, Köprü ve Park: Areal Al Kronenrain Projesi

Daniel Schilp tarafından tasarlanan Al Kronenrain projesi, otopark, kamusal alan, köprü ve kule gibi işlevleri barındırıyor.

Neuenburg am Rhein şehri, Fransa, İsviçre ve Almanya’nın üçlü sınır bölgesindeki stratejik konumu nedeniyle her zaman ayrı bir öneme sahip olmuş. State Garden Exhibition 2022 kapsamında kentteki kamusal alanlar yeniden düzenlenmiş. Kent merkezi ile yeniden tasarlanan yeşil alan arasında kalan “Am Kronenrain” bölgesi bu düzenlemede önemli bir rol oynamış.

Daniel Schilp, yeşil alan ile şehir merkezi arasında bir bağlantı görevi gören ve ara boşluğu dolduran;, otopark, kamusal alan, köprü görevi gören bir proje tasarlamış.

Greogor Schmidt

Kule, şehre yaklaşırken çok uzaktan bile görülebiliyor ve yanındaki otoparkla dinamik bir diyalog kuruyor, bağlantı köprüsüyle birlikte dikkat çeken bir simge yapı oluşturuyor.

Otoparkın arkasında kalan alanlar, yeni kamusal alan olan Münsterplatz için taşıyıcı görevi görüyor. Parka erişim noktası olmasının yanı sıra kule, olağanüstü manzaraya bakan bir gözlem platformu da sunuyor.

Otopark, 231 araçlık park yeri bulunan üç katlı bir yapı olarak tasarlanmış. Açık cephe elemanlarının dengeli oranı, iç mekana güneş ışığı sağlıyor ve doğal havalandırmaya yardımcı oluyor.

Münsterplatz Meydanı da otoparkın üstüne yerleştirilmiş. Düzenlemeden önce bir anda sona eren sokak düzenleri artık bu meydana açılıyor ve birbirleriyle bağlanıyor.

Yaklaşık 36 metre yüksekliğindeki kule, kare bir plan üzerinde duruyor. Çekirdekten geçen asansör, görüntüleme platformunun hemen altındaki durakta sona eriyor. Ziyaretçiler merdivenlerle en tepeye ulaşabiliyor.

Gelecekte köprünün park seviyesine kadar rampa olarak uzatılması ve bisikletlere uygun büyüklükteki asansörün yanı sıra engelsiz bağlantılar sağlanması da planlanıyor.

Tasarımın karakteristik unsurları arasında, geçmişte bu bölgede Ren Nehri kıyısından alınarak yapılarda kullanılan kırmızı kumtaşından ilham alarak, kırmızı tonlu sıkıştırılmış topraktan yapılmış delikli cephe yer alıyor. Doğal tortul katmanların oluşumuna benzer şekilde bu, binaların basit ve sağlam karakterini vurgulayan çok yönlü bir cephe deseni yaratıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın