Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nin yürüttüğü Kültür Köprüleri projesi kapsamında hazırlanan kitap serisinin ikincisi Üsküp ve Ohri bölgesindeki Osmanlı-Türk mimari mirasına odaklanıyor.
Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nin hazırladığı Kültür Köprüleri projesi kapsamında yurtdışındaki mimari mirasın ayrıntılı tarihçeleri, analizleri, planları, görselleri ve illustrasyonları ile kayıt altına alınarak bir kitap serisi hazırlanıyor. Kocaeli Üniversitesi Vakfı’nın (KÜV) desteklediği ile Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından yürütülen projenin ilk kitabı “Selanik ve Kavala Bölgesindeki Osmanlı-Türk Mimari Mirası” geçtiğimiz ay yayınlanmıştı. Şimdi de projenin ikinci kitabı olan “Üsküp ve Ohri Bölgesindeki Osmanlı-Türk Mimari Mirası” yine Kocaeli Üniversitesi Vakfı Yayınevi tarafından yayınlandı.
Kitapta Osmanlı döneminden kalan mimari eserlere ait tüm ayrıntı ve görsellerle birlikte yörenin tarihçesi ve günümüz sosyolojisine dair analizler ve gözlemler yer alıyor.
İkinci kitabın yazarları arasında Prof.Dr. Nevnihal Erdoğan (Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı ve Proje Yürütücüsü), Hikmet Temel Akarsu (Mimar-Yazar- Proje Danışmanı) ve Makedonyalı bir mimar olup Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nde doktora yapmakta olan Yüksek Mimar Belma Alik yer alıyor.
Kitapların hazırlanmasında Makedonya’da yerleşik Türkler, yerel arşivler, mimarlık fakülteleri, yabancı üniversiteler, profesyonel yazar, çizer ve edebiyatçıların da desteği alınmış. Proje yürütücüsü olan Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Nevnihal Erdoğan’ın verdiği bilgiye göre serinin devam kitapları üzerinde de çalışılmakta olup üç kitabın daha yıl sonuna kadar hazırlanması planlanıyor. Söz konusu üç kitap için yaklaşık beş akademisyen, bir profesyonel yazar, bir illustratör ve grafik ajansının destek vereceği bildiriliyor.