Kültürel Mirası Yeniden Canlandıran Renovasyon Projesi

Kültürel Mirası Yeniden Canlandıran Renovasyon Projesi

Portekiz’deki tarihi Piódão köyünde yer alan meydan ve turist ofisi, Branco del Rio tarafından yeniden ele alınarak tasarlandı.

Fotoğraf: Frederico Martinho

Dik bir araziye sahip Piódão kasabasının tek düz ve açık alanına yeniden değer kazandıran, davetkar bir bekleme ve toplanma alanı inşa edildi. Önceden otopark olan alan, geleneksel malzeme ve teknikler kullanılarak yeniden tasarlandı, kaplandı ve kısmen gölgelendirildi. Kasabaya ait kültürel ögeler ve malzemeler kullanılarak alan yeniden bölgede yaşayan halka kazandırıldı.

Fotoğraf: Frederico Martinho

Proje kapsamında, Serra do Açor’da bulunan Piódão’nun meydanı ve turizm ofisi binası yeniden yapılandırıldı. Kasabanın alt kısmındaki Cónego Manuel Fernandes Nogueira meydanı; tek açık, düz ve engelsiz alan ve köye ana erişim noktası olarak hizmet veriyor.

Yıllar içerisinde bu alan otopark olarak kullanılmaya başlandı. Kasaba için toplanma, alışveriş ve sosyal etkileşim alanı yaratılan bu proje sayesinde ise mekan yerlilere yeniden kazandırıldı.

Fotoğraf: Frederico Martinho

Malzemeler ve yapısal çözümler, hem turizm ofisi binasında hem de meydanda uygulandı. Sonuç olarak, sanki hep oradaymış hissi veren bir proje ortaya çıktı. Mekanı insanlara yeniden kazandırma hedefiyle kurgulanan projede; mekan, engellerden arındırıldı ve sınırları yeniden tanımlandı.

Fotoğraf: do mal o menos

İlk olarak kasabaya girişteki kiraz ağaçlarının oluşturduğu alanda, varış sırası değiştirildi. Kasabaya uzaktan bakıldığında, peyzaj yerleşimini tanımlayan ağaçlar ile köyün zemininin görünmesi ertelenerek bütünün kavranması engellendi. Bu bitkisel filtre ile aynı zamanda, meydanın yoldan korunması sağlandı ve arabaların geçişi önlendi.

İkinci olarak, şistten inşa edilen meydanın engel içermeyen yeni kaplaması ile yeni yaya karakteri güçlendirildi ve erişilebilirlik sağlandı. Yönlendirme eksikliği olan alanın biçimsel karmaşıklığı, kilisenin ekseni üzerindeki büyük bir merkezi daire üzerinden ele alındı; bu daire ile heykel ve mevcut ağaçlar çevrelendi. Kilise cephesi ve üzerine oturduğu taş temel, turizm ofisi, restoran ve kafelerin bulunduğu küçük evler gibi meydanı oluşturan farklı elementler; merkezin çevresinde yerleştirildi.

Fotoğraf: do mal o menos

Turizm Ofisi’nin içinde ve dışında yapılan müdahaleler ile mevcut binayı temizlemek, tanımlamak ve binadaki eklemeleri kaldırmak amaçlandı. Mevcut ağaçlar, heykel ve kamusal aydınlatma korundu. Yeni kaldırımda, yerel inşaatçıların ustalaştığı gelenek takip edilerek şist kullanıldı. Meydanın girişine kiraz ağaçları dikildi.

Turizm Ofisi ve tuvaletlerin girişlerinde bulunan iki sundurma, hassas bir metal kolon ve ahşap kiriş yapısıyla inşa edildi ve köydeki tüm çatılar gibi arduvaz kiremitlerle örtüldü.

Tasarımda, yeni ile eskinin birbirinden ayrı durmasının ve halkın yerleşkeye olan bağlantısının zarar görmesinin önüne geçmek amaçlandı. Kültürel ve maddi sürdürülebilirlik arasında bir bağlantı kuruldu ve mekan davetkar bir hale getirildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın