Mimar ve araştırmacı Barry Wark tarafından kum kullanılarak yapılan, altı metre uzunluğundaki 3D baskı duvar Nadarra, Dubai'deki Museum of the Future'da, sergileniyor.
Barry Wark zaten otomobil üretiminde kullanılan kum baskı teknolojisinin, inşaat endüstrisi için bir oyun değiştirici olabileceğine inanıyor. Nadarra’nın küçük bir versiyonu, ilk olarak Museum of the Future‘ın açılış sergisi “Tomorrow Today”in bir parçası olarak sergilenmiş.
Duvarın yapısı müzenin kalıcı koleksiyonu için üç metre genişliğinde ve altı metre uzunluğunda bir boyuta genişletilmiş. Duvar, yüzeylerini oluşturan karmaşık 3D dokular sayesinde benzersiz bir estetiğe sahip.
Wark, doğal erozyon süreçlerini taklit ederek bu 3D yüzeyleri tasarlamak için jeneratif yapay zeka yazılımı kullanmış. Tasarımcı, Antroposen karşısında doğal ve insan yapımı arasındaki çizginin giderek belirsizleştiğini vurguluyor.
Duvar, bir dizi 3D baskılı “puzzle paneli”nden oluşuyor. Bunlar, bir sıvı bağlayıcı ajanın ince tabakalar halinde basılmış parçacıklara eklenmesini içeren binder-jet baskı kullanılarak üretilmiş.
Wark, bu tür 3D baskının, Orta Doğu’daki gibi çöl ülkelerinde en fazla potansiyele sahip olduğuna inanıyor. Duvarın yapısal bütünlüğünü tehlikeye atmadan sekiz kez öğütülüp yeniden basılabiliyor.
Nadarra 2022’de ilk kez gösterildiğinde, bir dikili duvar formundaymış. Korunmuş yosun, yüzeydeki boşluklara yerleştirilmiş ve gerçek bitkilerin duvarı doğal bir ortamda nasıl işgal edebileceğini önermek amacıyla kullanılmış. Ancak o zamandan beri, yosun kısmen müze ortamındaki uzun vadeli bakım nedenleriyle kaldırılmış. Wark, bitkiler olmadan tasarımın daha fazla etkiye sahip olduğuna inanıyor ve bunun yeşil yıkama olarak algılanabileceğini düşünüyor.