Afrika'da onlarca yıldır ortaya çıkan en şiddetli kuraklık olarak tanımlanan felaket, NASA uydusu Aqua'daki AIRS alıcısı (Atmosferik Kızılötesi Alıcısı) tarafından da tespit edildi.
Kuraklık bölgesindeki nem oranının uydu aracılığıyla taranması sonucu çıkarılan grafikte, son 8 yıldaki nem ortalamalarının, Temmuz 2011’deki ortalamalarla karşılaştırılması yapılıyor. Grafikte, geçmiş 8 yıla göre Temmuz ayında en kurak alanlar olarak belirlenen yerler, turuncu ve kırmızı ile gösteriliyor.
NASA’nın internet sitesinde (http://www.nasa.gov/topics/earth/features/earth20110728.html) felaketle ilgili olarak yer alan bilgilere göre bu bölgede onlarca yıldır bu şiddette bir kuraklık kaydedilmemişti. Kuraklık özellikle Somali, Etiyopya, Kenya ve Cibuti’de etkili oluyor ve 11,5 milyon insanı vurmuş durumda.
Bu büyük kuraklığın, Büyük Okyanus üzerinde oluşan ve geçen yıl ile bu yıl etkili olan iklim olayı El Nino ile bağlantılı olduğu belirtiliyor. Tüm dünyada geçici iklim değişikliklerine, dalgalanmalarına yol açan El Nino, Doğu Afrika’ya ise kuraklık getiriyor.
NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’nda, AIRS’in 2003-2010 arasındaki verilerinin, 1-18 Temmuz 2011’deki verileriyle karşılaştırılması sonucunda elde edilen bu grafikte, Doğu Afrika’da aşırı bir kuraklığın yoğunlaştığı, ancak Orta Doğu’nun geniş bir bölümünde de nem oranının düşük kaldığı gözleniyor.
Türkiye’de, Ankara’nın doğu kesimini de kapsayan mavi bölgeler ise, bu yılın Temmuz ayında, geçmiş 8 yılın ortalamalarına göre daha nemli olan bölgeleri gösteriyor. Beyaz alanlar ise, yüksekte kaldığı için ölçüm yapılmayan kesimleri gösteriyor. AIRS’in verileri ile ilgili olarak (http://airs.jpl.nasa.gov)’da daha detaylı bilgilere ulaşılabiliyor.