Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü, kütüphaneye çevrilen cami için harekete geçti. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, belediyeden devraldıkları camiyi müftülüğe verip ibadete açacaklarını söyledi.
Bursa’nın Demirci köyünde bulunan 700 yıllık Demirci Camii, Nilüfer Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl restore edilip çocuk kütüphanesi olarak hizmete açılmıştı. Osman Gazi’nin küçük oğlu Alaaddin Bey tarafından yaptırılan caminin aslına dönmesi için Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü harekete geçti. Demirci köyünün Nilüfer Belediyesi’ne bağlandığı 1989 yılına kadar caminin köy tüzel kişiliğine kayıtlı olduğunu belirten Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, kanun gereği Kasım 2011’de belediyeden devraldıkları camiyi müftülüğe verip ibadete açacaklarını söyledi.
Demirci köyü 1989 yılında Nilüfer Belediyesi’ne katılıp köy statüsünden çıkarıldı. Demirci Camii de köyün tüzel varlıklarıyla birlikte belediyeye devredildi. Bakımsızlık sebebiyle harabeye dönen cami CHP’li Nilüfer Belediyesi tarafından restore edilerek çocuk kütüphanesine dönüştürüldü. Köylülerin itirazı üzerine Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü inceleme başlattı. 5737 sayılı Vakıflar Kanunu’nun 30. maddesine göre belediyeye ait olan tarihi binanın geri alındığını belirten Bölge Müdürü Sarı, şu bilgileri verdi: “Vakıflar Kanunu’nun 30. maddesi, ‘Vakıf yoluyla meydana gelip de her ne surette olursa olsun, hazine, belediye, özel idarelerin veya köy tüzel kişiliğinin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları mazbut vakfına devrolunur’ demektedir.” Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak tapuyu resmi olarak devraldıktan sonra belediyeden binanın boşaltılmasını istediklerini ifade eden Sarı, “Belediye aynı köyde bulunan Demirci Hamamı’nın restore edilmekte olduğunu belirterek, tamamlanmasının ardından oraya taşınıp binayı boşaltacaklarını bildirdi. Binayı devraldıktan sonra cami olarak kullanımı için il müftülüğüne devredeceğiz.” dedi.
Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz ise, vakfiye olarak bağışlanan malların başka amaçlarla kullanılamayacağına dikkat çekti. Gündüz, “Vakıf malları vakfiye olarak kullanılacaksa vakıf malları neye göre hangi amaç için vakfedilmişse o alanda kullanılabilir. Güzel de olsa başka amaçlarla kullanılamaz, caiz değildir.” diye konuştu. Nilüfer Belediyesi ise tarihi caminin kütüphane olarak kullanılmasından yana olduğunu bildirdi. Belediyeden yapılan açıklamada, “Biz buranın yine kütüphane olarak kullanılmasını istiyoruz, gönlümüz bundan yana. Çünkü burası çok harabe halde iken biz restore edip kütüphane yaptık. Ayrıca yakınında yeni yapılan bir cami var.” denildi. Vakıflar ile yazışmaların devam ettiğinin kaydedildiği açıklamada, “Eğer buranın bize verilmesi kabul edilmezse biz de yine bu köyde restore ettiğimiz Demirci Hamamı’nı bitirdikten sonra oraya taşınıp binayı boşaltacağız.” ifadeleri kullanıldı.