Kuveyt’te Tarihi İslam Mimarisini Çağdaş Çizgilerle Yorumlayan Bir Cami

Kuveyt’te Tarihi İslam Mimarisini Çağdaş Çizgilerle Yorumlayan Bir Cami

Geleneksel Mısır mimarisinin çağdaş bir yeniden yorumu olan Babnimnim Design Studio imzalı Memlük Lancet Camii, Kuveyt'in Al-Masayel kentindeki yerel topluluk için manevi bir sığınak olacak şekilde tasarlanmış.

Ofis, doğrusal alan üzerinde büyük bir yarım kubbeyi dengelemek için hat kabartması, karmaşık geometrik süsleme, kemerler gibi klasik İslami motiflerden yararlanmış.

Merkezi tasarım konsepti, bir kubbenin kare bir oda üzerindeki yükünü karmaşık bir geometriyle dengeleyen ayırt edici bir İslami mimari unsur olan Mukarnas’tan ilham alınarak hazırlanmış. Bu konsept, birliği ve ilahi olanla bağlantıyı temsil eden İslam Yıldızı sembolizmiyle birleştirilmiş. Cami, her biri günde beş vakit namazı temsil eden beş kütleden oluşan bir dizi olarak tasarlanmış.

Kıbleye doğru yönelen alt kütle, inancın temelini sembolize ederken, araziyle hizalanan üst kütle caminin çevresiyle bağlantısını temsil edecek şekilde planlanmış. Araya giren üç kütle dinamik bir şekilde birleşerek huni benzeri bir konfigürasyon oluşturarak, sütunsuz bir iç mekan yaratmış ve bu şekilde namaz için engelsiz bir hizalama sağlanmış. Caminin mimari formu, merkezi yarım kubbeye doğru yükseldikçe kademeli olarak dönen ve dönüşen beş kütle tarafından tanımlanmış ve kıbleye yönelik alt kütle ile alana hizalanmış üst kütle arasındaki boşluk sorunsuz bir şekilde kapatılmış. Bu titiz düzenleme ile, cepheyi noktalayan, pencereleri ve yapısal unsurları çeşitli seviyelerde çerçeveleyen neşter kemer kesikleri de sergilenmiş.

Caminin tasarımında ön planda yer alan büyük bir ahşap kapı, ibadet edenleri içerideki manevi cennete çağıracak şekilde planlanmış. Bu giriş, caminin çekirdeğini tanımlayan yarım kubbeyi, ana iç mekana açılan birincil lobi kapısını sarmak ve barındırmak için uzatılmış bir formla yansıtılmış. Ana girişin bitişiğinde iç mekanı süsleyen bir dizi küçük yarım kubbe ile sadece doğal ışığın iç mekana akışı sağlanmamış, aynı zamanda kadınlar bölümüne doğru davetkar bir giriş de oluşturulmuş.

Gri taş kaplama ve beyaz kil sıva, Memlük döneminin yeniden yorumlanmış halini yansıtacak şekilde kullanılmış. Renk paleti, ince pirinç vurgularla tamamlanan uyumlu soğuk griler ve beyazlardan oluşmuş. Alt kütleler sağlamlığı ifade etmek üzere taşla kaplanırken, üst kütleler hafiflik ve hareketi çağrıştıracak şekilde saf beyaz renkte işlenmiş.

Cami çağdaş tasarım ilkelerini benimserken İslam mimarisinin zengin mirasına bir övgü olarak hayata geçirilmiş. Geleneksel unsurları modern yorumlarla uyumlu bir şekilde bütünleştiren cami, ibadet edenlerin yanı sıra yerel toplumda da ilgi uyandıran manevi bir mabet olarak tasarlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın