Çanakkale'de Roma dönemine ait bir lahdin kapağı musalla taşı olarak kullanılıyor.
Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Dikmen köyünde, Roma dönemine ait bir lahdin kapağı musalla taşı olarak kullanılıyor. Biga tarihi ile ilgili çalışmalar yürüten emekli öğretmen Engin Gürsu, 2000’li yıllarda yaptığı araştırmalarda köyl üler tarafından Dereköy yakınlarında bulunan lahdin köye getirildiğini söyledi.
Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Dikmen köyünde, Roma dönemine ait bir lahdin kapağı musalla taşı olarak kullanılıyor.
Biga tarihi ile ilgili çalışmalar yürüten emekli öğretmen Engin Gürsu, 2000’li yıllarda yaptığı araştırmalarda köyl üler tarafından Dereköy yakınlarında bulunan lahdin köye getirildiğini söyledi.
Lahdin bir dönem köy camisinin avlusunda çeşme olarak kullanıldığını, şimdi ise gövdesinin köy meydanındaki bir parkta yer aldığını anlatan Gürsu, “Lahit o dönemde oldukça iyi bir işçilikle yapılmış. Zengin süslemelere sahip” dedi.
Gürsu, lahdin bir kenarının süsleme kuşağıyla ikiye böl ündüğünü, üst kısmına bir kitabe konduğunu, yanlarında ise simetrik olarak iki portre işlendiğini belirterek, “Alt kısmındaki süslemelerin üst kuşağında iki çıplak çocuk figürü ile kanatlı iki melek figürü bulunuyor. En alt sırada ise aral ıklı olarak üç küçük portre işlenmiş. Lahdin dar yüzünde ise ay ve mızrak ucuna benzeyen motiflerden oluşan süslemeler var” diye konuştu.
Lahdin kapağının ise Dereköy yakınlarındaki Dikmen köyündeki mezarlıkta musalla taşı olarak kullanıldığını söyledi.
Gürsu, diğer bir lahdin ise Sarıcaköy’de hayvan ahırında halen yemlik olarak kullanıldığını, kapağının ise olmadığını kaydetti.
Engin Gürsu, tarihi eserlerin korunması açısından Biga’da bir arkeoloji müzesi kurulması gerektiğini söyledi.