Laodikya antik kentinde, kazıların 15. yılında ikinci bir Efes'in ortaya çıkarılması hedefleniyor. Antik kentte 9 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarında sergilenebilecek nitelikte 3 bin 50 nin üzerinde eser ortaya çıkarıldı.
Laodikya Kazısı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, “Tüm antik kentin haritası çizildi ve koruma amaçlı imar planı yapıldı” dedi.
Anadolu’nun en eski 7 kilisesinden birine sahip Denizli’deki Laodikya antik kentinde, kazıların 15. yılında ikinci bir Efes’in ortaya çıkarılması hedefleniyor. Antik kentte 9 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarında sergilenebilecek nitelikte 3 bin 50’nin üzerinde eser ortaya çıkarıldı. Augustus heykeli başı, Daidolses Aphroditesi, Knidos Aphroditesi, Dionysos heykeli başları, Zeus heykeli başları, imparator heykelleri, Hera heykeli, İmparatoriçe heykeli gibi çok sayıda önemli buluntuya ulaşıldı.
Laodikya Kazısı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Laodikya’da kazı çalışmalarının 2003’te başladığını anımsattı. Kazıların ilk etapta 4 ay, daha sonra 6 ay sürdüğünü anlatan Şimşek, “Kazı çalışmaları 2008 den itibaren 12 ay üzerinden devam ediyor. Bunda en önemli etki 18 Ağustos 2008’de Sayın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve eski Denizli Belediye Başkanı şimdi milletvekili olan Sayın Nihat Zeybekci arasında yapılan protokoldür” dedi. Laodikya’da kazı ve restorasyon çalışmalarının birarada yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Şimşek, “Bu sayede kesintisiz sürdürülebilir bir sistem oluşturuldu ve restorasyon çalışmaları için uzman ekipler yetiştirildi” diye konuştu.
ARKEOLOJİ PARKI OLUŞTURULACAK
Laodikya’nın kazılarak yeniden ayağa kaldırılmasını, dünya kültür mirasına kazandırarak gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamayı amaçladıklarını belirten Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Buradaki bir diğer amaç, insana önem veren ve bölgenin depremselliğini de kronolojik olarak sergileyen yaşayan bir arkeoloji parkı oluşturmaktır. Antik kent 9 yılda ziyaretçi sayısı yükselen önemli bir ören yeri haline gelmiştir. Özellikle Erken Bizans Dönemi’nde Hristiyanlık için çok kutsal bir kent olan ören yerinde Laodikeia Kilisesi ziyarete açılınca bu sayı ikiye katlanacaktır. Çünkü kent Anadolu’nun en eski 7 kilisesinden birine sahiptir. Hedef, 2015 te kazıların 15. yılında ikinci bir Efes, yılda 2 milyon kişinin ziyaret edebileceği bir kent ortaya çıkarmaktır.”
KENTİN KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI YAPILDI
Laodikya antik kentinin altyapısı, planlaması, caddeleri, çeşmeleri, tiyatroları, dini yapıları, stadyumu, hamamları, pazaryerleri, anıtsal giriş kapılarıyla mükemmel bir planlamayı yansıttığını ifade eden Şimşek, “Tüm antik kentin ulusal koda dahil haritası çizilmiş ve koruma amaçlı imar planı yapılmıştır. Ayrıca kentin ana merkezinin etrafı tel çit ile koruma altına alınmıştır. Bilet gişesi, tuvalet ve büfe yapılmış, kazı ve restorasyonlar sayesinde yerli ve yabancı ziyaretçilerin artık yoğun ziyaret ettikleri bir ören yeri konumuna gelmiştir.” diye konuştu.