Lefke Avrupa Üniversitesi çalışanları geçen günlerde sonuçlandırdğı atölye çalışmasının bir özeti sundu. Çok verimli ve zengin bir çalışma sürecinden sonra öğrencilerimizin kazandığı değerleri paylaşmak istedim.
Çok verimli bir çalışma sürecinden sonra öğrencilerin kazandığı değerleri paylaşmak isteyen öğretim görevlilerinin atölyeye dair yazıları aşağıdaki gibidir:
Lefke başkent Lefkoşa’dan 75 km uzaklıkta olup Kuzey Kıbrıs’ın sahil şeridinde yer almaktadır. 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren başlayan sosyal ve ekonomik değişimler, bölgede geleneksel tarihi dokunun yıpranmasına sebep olmuştur. 1916-1958 yıllarında bölgede bakırın bulunmasıyla birlikte, Lefke altın dönemini yaşamıştır. Lefke’deki bakır kaynakları tükenene kadar Lefke’nin ekonomisine yön veren en büyük etken Kıbrıs Maden Şirketi olmuştur. (Cyprus Mine Corporation, USA). 1990’da Kıbrıs Bilim Vakfı tarafından kurulan Lefke Avrupa Üniversitesi bölgeye yeniden hayat kazandırmıştır.
Bugün, Kıbrıs’taki bir çok şehir ve kasaba eğitim ve turizmin gelişmesiyle birlikte ekonomik kalkınma sağlamaktadir. Lefke bölgesininde ayni şekilde gelişmesiyle birlikte, bölgeyi daha iyiye taşimak amacıyla Lefke Belediyesi ve UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Ortaklığı) tarafından birçok calışma yapılmaktadır. Bu calışmalara paralel olarak , Lefke Avrupa Üniversitesi Mimarlık bölümü AIA üyesi Tarihi Binaları Koruma Uzmanı Y. Mimar Ali Yapıcıoğlu ve Mimarlık bölümü başkanı Yrd. Doç. Balkız Yapıcıoğlu koordinatörlüğünde bir ön cephe çalışması öngörmüştür. Bu çalışma için, Lefke şehir merkezinde bulunan Tevfik Fikret sokağı farklı mimari tarzları (Osmanlı, Kıbrıs Sömürge dönemi ve Modern Mimari) barındırdığından çalışma için uygun bulunmuştur.
Bir çok kişi tarihi bina cephelerini görsel elemanlara, renk,şekil,mimari tarza dayalı olarak değerlendirir. Tarihi binaların görsel unsurları bölgenin genel mimari karakterini etkiler. Bundan dolayı bu çalışma öncelikle bölgenin karakterini oluşturan tarihi bina cephelerinin görsel unsurlarını tanımlamayı amaçlar. Lefke şehir merkezinde zamanla yıpranmış, mimari ve tarihsel önem taşıyan binalar bulunmaktadır. Ancak bazen en iyi niyetle yapılan restorasyon çalışmalarında bile binanın karakteri kaybedilebilir ve fiziksel zararlar oluşabilir. Ön cephe çalışmaları düşük bir maliyetle orjinal mimariyi iyileştirerek veya restore ederek mevcut bir yapinin ve bölgenin karakterini büyük ölçüde koruyabilir .
Bu çalışmalar tüm şehir mimarisine bağlı kalarak kapsamlı olarak tasarlanmalıdır . Ayrıca, buna sokağın yer kaplaması, ışıkları, peyzajı ve diğer gereksinimleride dahildir.
Buna paralel olarak, bu çalışmanin bir diğer hedefi de öğrencilerin bu görsel unsurları nasıl değerlendirip önerilerinde kullanacaklarını saptamaktır. Öğrencilerden bu atölye çalışması sonunda çalışmalarını görsel destekli araçlarla sunmaları beklenmiştir.
Lefke Avrupa Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümü 3. sınıf öğrencilerine düzenlenen bu atölyede öğrenciler Lefke’nin tarihi bölgesine ve kent çevresine uygun olarak, sokağın cephe unsurlarını çalışmışlardır.
Bu atölye çalışması Lefke Avrupa Üniversitesi’nden ve dışardan gelen misafir uzmanlar tarafından yapılan sunumlarla desteklenmiştir. Lefke Avrupa Üniversitesi mimarlık bölüm başkanı Yrd. Doç. Balkız Yapıcıoğlu ve Y. Mimar Ali Yapıcıoğlu tarafından koordine edilen atölye çalışması bir hafta sürmüş ve çalışmaya Lefke Avrupa Üniversitesi mimarlık bölümü öğretim görevlileri ile Ortadoğu Teknik Universitesinden Doç. Dr. Celal Abdi Güzer, Uludağ Üniversitesinden Şehirci Dr. Murat Özyaba, ve Ulusal mimarlık ödülü almış olan Mimar Serhat Akbay tarafından da destek verilmiştir. Çalışma 20 Şubat’ta başlayıp 24 Şubat 2012 tarihinde şehir merkezinde bulunan kahve mekanındaki sunumlarla sonlanmıştır.
Atölye çalismasında sokaktaki her binanın şu anki durumu ve özellikleri belgelenmiş ve bölgede yaşayan ve çalışan kişilerle bölgeye ait sorunlar ve bu bölgenin nasıl gelişmesini ön gördükleri hakkında anket çalışması yapılmıştır.
Öğrencilerin yapmiş olduklari yakın çevre, sokak analizi ve bölge halkı ile yaptıkları söyleşi ve anket sonuçlarının verileriyle sokak, yaya ve araç trafiği için beş değişik guruptan beş yorum ve sonuç çıkmıştır. Bu yorumlar ve yeni fonksiyon önerileri bölge halkının ihtiyacını, LAU öğrenci potansiyel ihtiyaçlarını, yerli ve yabancı turist ihtayaçlarını da gözönünde de bulundurarak, yeni cepheler ve malzemeler, trafik akışı için yeni öneriler, ve mekanlara yeni fonksiyonlar önerilmiştir. En önemlisi bu çalışma sonuncunda, atölyeye katılan öğrenciler tarihin yaşayabilmesi için mimari dokunuşların ne kadar önemli olduğunu ve sosyal-ekonomik değerlerin bundan kopamayacağını gözlemlemiştir.”