Leopold Banchini Architects’in Cenevre Projesi: Villa M

Leopold Banchini Architects’in Cenevre Projesi: Villa M

Leopold Banchini Architects tarafından tasarlanan Cenevre Gölü'nün kıyısındaki Villa M, Alpler'e bakıyor. Bu görkemli manzaraya bir yanıt olarak, yapı olabildiğince basit ve mütevazı şekilde tasarlanmış.

Fotoğraflar: Rory Gardiner

İsviçreli ressam Ferdinand Hodler, İsviçre göllerine yansıyan dağları tekrar tekrar resmetti. Bu tersine çevrilmiş ikili manzaraya olan tutkusu, sürekli değişen gökyüzü ve su yüzeyinde esen rüzgarın yarattığı hareketle gelişiyordu.

Villa M’nin ana cephesi, dağların ve Hodler’in eserlerinde yer alan, gölün ufuk çizgisine bir övgü olarak simetrik bir yansıma sunuyor.

Uzun, sade cephe, aynı uzunlukta bir su havuzuna yansıyan boş bir tuval gibi duruyor. Tek bir uzun pencere, benzer boyutlardaki yüzer terasa açılıyor, bacanın yansıması merdivenlere dönüşerek havuza çıkıyor.

Yapı düzenlemeleri nedeniyle evin planı, ince uzun biçimde ve 3 seviyede gelişmiş. Zemin kattaki yaşam alanları büyük ölçüde çevreye açılırken yer altındaki yatak odaları, çatıdan toplanan ince bir yağmur suyu tabakasıyla dolu, kapalı ve erişilemez bir iç bahçeye açılıyor. Işık, içeri girmeden önce iki havuzdan yansıyarak ahşap duvarlara ve tavana dans eden yansıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın