John McAslan + Partners, Birleşik Krallık’ın en büyük camisindeki sosyal tesisi yeniden yapılandırıyor.
Kafes duvarlarla kademelendirilmiş, kireçtaşı cepheler, John McAslan + Partners’ın Londra’daki Baitul Futuh Camisi’nde yarattığı topluluğu ve idari binayı tanımlıyor.
Yapılan proje, 5.700 metrekarelik komplekste yer alan idari binanın yerini alıyor. Birleşik Krallık’ın en büyük cami olarak bilinen kompleks; 2015 yılındaki yangında ciddi zarar görmüş.
Toplum için “yeni bir yerel ve uluslararası kent simgesi” yaratmayı amaçlayan John McAslan + Partners, simetrik ve kıvrımlı tekrar eden motifler üzerinden İslam mimarisinden yararlanmış.
Yapı, Baitul Futuh Camisi’nin geri kalanıyla uyumlu olacak şekilde seçilen süslü metal perdelerle süslenmiş, kireçtaşı ve cam cephelere sahip üç bloktan oluşuyor.
“Taş duvar, hem bilenmiş hem de dokulu yüzeylere sahip. Bu sayede yüzey yansımaları minimuma indirildi ve şehir manzarasını negatif etkilemeyen cepheler ortaya çıkarıldı.”
Chris Ravenscroft.
“Seçtiğimiz doğal malzemeler, zarif bir şekilde yaş alıyor ve doğasındaki karakteri kaybetmiyor. Bu şekilde yapıda uzun ömürlü görsel kalite elde etmiş oluyoruz, aynı zamanda da temsil ettiği yer ve topluluk duygusunu kaybetmiyoruz.”
İki kat yükseklikteki sütun, binanın çevresini sararak cömert bir giriş sunuyor. Koridor, erkek ve kadınlar için ikiye ayrılıyor ardından ana ibadethaneye bağlanıyor.
Binanın içerisinde çok işlevli salonlar, konaklama ve yemek salonları; beş kat boyunca simetrik düşey gövdeler ile birbirine bağlanmış. Bir asmakat ise zemin kattaki ibadethaneyi görecek şekilde merkeze yerleştirilmiş.
Dış mekanda, yenilenen kamusal alan, daha davetkar bir giriş alanı yaratıyor ve tesis içi toplantılar için kullanılıyor.
“Ana konsept, ferah ve çevre düzenlemesi yapılmış -geniş cami kompleksine farklı bir giriş kapısı görevi görecek- yeni bir yapı inşa etmek, çeşitli tesis ve alanlar ile davetkar bir atmosfer yaratmaktı,” diyor Ravenscroft.
Binadaki son rötuşlar arasında; zemin seviyesindeki sütunlu yapının altında yer alan bir yağmur suyu toplama tankı, çatıda bulunan fotovoltaik (PV) paneller ve bir sondaj kuyusu bulunuyor.
Yapı, sürdürülebilir özellikleri ve uzun vadeli geleceği en üst düzeye çıkarmak için pasif ve aktif önlemlerden yararlanılarak tasarlanmış.