Los Angeles Limanı’nın Kıyı Dönüşümü

Sasaki tarafından Los Angeles'taki eski endüstriyel liman yerine tasarlanan park, sahil boyunca yerleştirilmiş yeşil alanlar ve birçok oyun alanı ile dolu.

Fotoğraflar: Barrett Doherty

Bu sene içerisinde açılan Wilmington Waterfront Promenade, Los Angeles Limanı’nın ortasında, San Pedro Körfezi boyunca 10 dönümlük bir alanı kaplıyor. Burası, dünyanın en yoğun limanlarından ve Kuzey Amerika’nın uluslararası ticaret için önde gelen kapılarından birisi. Bu proje, Angelenos’u Pasifik Okyanusu ile yeniden bağlamak amacıyla tasarlandı.

Sasaki, proje ile Los Angeles Liman İdaresi ile işbirliği yaparak çevre sakinleri ve ziyaretçiler için su kenarına erişimi artırmayı amaçlıyor.

Endüstriyel bağlamda bir vaha olarak tasarlanan yaklaşık üçgen biçimli park, Berth 183 ile 186 arasındaki güney su kenarından kuzeye doğru uzanan üç bölgeye ayrıldı. Topluluk merkezi ile restoran alanı arasında yer alan Waterfront Promenade, yaklaşık 396 metre uzunluğunda bir yaya yoluna sahip.

İskele ile yüzer iskele arasında Tidal Steps yer alıyor. Bunlar, Arizona oniks taşından yapılmış ve değişen gelgitleri sergileyecek şekilde düzenlenmiş 82 metre uzunluğunda taş bloklardan oluşuyor.

Studio-MLA tarafından seçilen küçük bitki cepleri, su bazlı vahşi yaşam için mikro ortamlar oluştururken Dugdale bu basamakların “Yıllar içinde toplum için kaybolmuş olan zamanı görünür bir şekilde temsil ettiğini,” belirtiyor.

Water Street boyunca parkın kuzey kenarını tutan yoğun biçimde dikilmiş Upland, pembe trompetlerden İtalyan taşına ve Torrey çamlarından palmiyelere kadar değişen 200’den fazla ağaç ve Kaliforniya yerli, kuraklığa dayanıklı bitkilerle dolu. Yaya ve bisiklet yolları peyzajın içinden geçerek oturma alanlarını, yeşil manzaralı gözleme noktalarını ve yeşil çatılı bir umumi tuvalete bağlanıyor.

Parkın en yüksek noktası, Water Street üzerinde uzanan gelecekteki bir köprü için bağlantı noktası olarak biliniyor.

Yüksek, parlak kırmızı aydınlatma direkleri, doğal manzarada renkli işaretler olarak çimenlerin arasından yükseliyor.

Ayrıca, bir ağ gibi olan yaya yolları ve yeşil alanlar parkı Los Angeles Limanı’nın yenilenme projesinin ilk aşamasına bağlıyor. Sasaki tarafından tasarlanan Wilmington Waterfront Parkı, 2011 yılında Wilmington Waterfront Promenade’ın 1.6 kilometre kuzeybatısında, 30 dönümlük bir eski sanayi alanında yer alıyor.

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın