Niall McLaughlin Architects, Stirling Ödülü'nü kazanan yeni kütüphanenin tasarımında Cambridge Üniversitesi'nin tarihi Magdalene Koleji'nin tuğla ve ahşap mimarisine atıfta bulunuyor.
Niall McLaughlin Architects, 2014 yılında Cambridge Üniversitesi’nin Pepys Library’nin yanında yeni yapılar inşa etmek için düzenlenen bir yarışmayı kazandı. Yarışmanın amacı 400 yıllık kullanım sunan bir yapı tasarlamaktı. Tasarımcılar mütevazi formlar ve doğal malzemeler kullanarak çeşitli okuma alanları yarattıkları bir kütüphane tasarımı önerdiler. Yeni kütüphane Magdalene Koleji’nin ana kampüsüne 50 yılın ardından yapılan ilk önemli ekleme oldu.
Kütüphane bir ızgara plana sahip. Üstü ışık kuleleriyle örtülü ve kitaplıklarla kaplı okuma odaları, bahçeleri ve nehri çerçeveleyen, bir pasaj ağıyla birbirine bağlanıyor. Üç kat yüksekliğindeki giriş holü, iki kat yüksekliğinde, daha küçük kare alanlarla çevrili olan merkezi okuma odasına açılıyor.
Niall McLaughlin Architects, “Ana kütüphane, birbirine bağlı pasajlar arasında bir ızgara plan üzerinde düzenlenmiş kitaplıklar, okuma masaları ve galerilerle kaplı birbirine bağlı odalardan oluşan bir süittir” deyip, yapıdaki pasajların farklı ölçeklerdeki bahçelere yönelmesi sonucu planda bir basamaklanma geliştiğini ifade ediyor.
Tasarımcılara göre amaç, tüm temel özelliklerin iç içe geçmiş bir öğeler kümesi olarak algılanması olarak ifade ediliyor.
Yapının iç düzenlemesi, kırmızı tuğla ayaklar ve yapı sistemini oluşturan çapraz lamine tarafından her iki yönden çerçevelenen katmanlı bir görünüme sahip. Tepede beşik çatı formunda geniş ışık kuleleri bulunuyor. İç yüzeyi oluklu ahşap panellerle kaplanmış çatıların geometrisi, parlamayı en aza indirirken okuma alanlarını yumuşak ışıkla doldurmaya yardımcı oluyor. Tuğla ayaklar birer baca gibi, kütüphanenin çatısından dışarı uzanarak pencere ve panjurlarla birlikte yapı içerisinde temiz hava sirkülasyonu sağlamaya yardımcı oluyor. Çatı lambaları, kolonlar, zemin kirişleri, raflar, pencereler, masalar ve korkuluklar, alan boyunca tutarlı şekilde birbirini takip ediyor.
Yeni kütüphane hem formuyla hem de malzeme kullanımıyla Magdalene Koleji’nin eski üniversite yapılarıyla benzeşiyor.