HONEYCOMB architects tarafından Hindistan'ın Kerala eyaletine bağlı Malappuram bölgesinde tasarlanan tuğla cepheli ev, kullanıcıların gereksinimlerini karşılamaya yönelik bir yenileme projesi.
Proje, ev sahipleri için eski, sıkışık ve dağınık evden daha iyi bir yaşam ortamı vaat ediyor ve bu da mimari olarak konumun iklimsel ve bağlamsal potansiyelini geliştiriyor.
Muson yağmurlarının ve sıcak yazların yaşandığı tropikal bir konumda yer alan ve güneye bakan arsanın giriş yolu ve önünde geniş açık parseller, kuzey ve doğu tarafında mevcut evler, batı cephesinde yol bulunuyor. Konsept, evde çok yönlü bir hava hareketi olacak şekilde bağlamla kusursuz bir şekilde harmanlanmış.
Yenileme projesindeki asıl zorluk, doğa ile yapılı form arasında kusursuz bir bağlantı kurmak olmuş. Güney tarafında yerel rüzgarların varlığı ana bağlamsal potansiyel olarak kabul edilmiş, ana tasarımda amaç güneyden gelen yerel rüzgardan yararlanmak ve ayrıca binayı güneydeki sert güneşten korumak olmuş.
Bu faktörler, rüzgarı zahmetsizce yönlendiren ve aynı zamanda binayı sert güney güneşinden koruyan ön cephedeki ızgara konseptini açık bir şekilde ifade ediyor.
Bu ızgara biçimi bina ve cephe arasındaki güneşliklerde yeşil alanlar sağlayarak daha da verimli hale geliyor ve her zaman konforlu bir iç mekan sıcaklığı sağlıyor. Genişletilmiş güneşlik, ayrıca ısıtma duvarlarını korumak için bir tampon olarak hareket ederek böylece bina için çift cidar görevi görüyor.
Malzeme paleti çok minimal ve makul seviyede tutulmuş. Projede doğal taş döşeme, yüzey kaplama malzemeleri, bitki ve peyzaj unsurlarının seçimi özenle yapılmış ve çok duyarlı bir şekilde uygulanmış. Tasarımda kullanılan önemli malzemelerden biri tuğla olmuş; her tuğla hem yatay hem de dikey yönde zikzak şeklinde tasarlanmış. Bu düzenleme küçük çapraz açıklıklar oluşturmuş, hava bu küçük açıklıklardan geçtiğinde daha da serin hale geliyor ve binada makul bir sıcaklık sağlıyor. Cephe için dikkatli seçim ve stratejik olarak uygulanan doğal malzemeler, ana duvarları ısınmadan koruyor ve aynı anda hava hareketine izin veriyor.
Döşemeler için brüt beton, duvarlar için laterit taş, temeller için moloz taş duvar, kapılar ve diğer mobilyalar için yerel ahşap, pencereler için alüminyum ve uyarlanmış mobilyalar için kontrplak, kullanılan diğer malzemeler arasında yer alıyor.
İç mekanlardaki rustik karakteri korumak için kullanılan malzemelerin çoğu ham haliyle muhafaza edilmiş.