Mantar ve Masif Ahşabın Bir Araya Gelişi: Casa Pádel

Núñez Ribot Arquitectos, Madrid'de çapraz lamine ahşap strüktür ile mantar kaplamayı birleştiren bir apartman bloğu olan Casa Pádel'i tasarladı.

Núñez Ribot Arquitectos kurucularının da yaşadığı beş dairelik apartman bloğu, Aravaca semtinde daha önce padel tenis kortu olarak kullanılan alan üzerinde inşa edilmiş.

Tasarımcılar, avlunun yerine bir bodrum avlusu etrafında düzenlenmiş dört katlı bir rezidans inşa etmişler. Dairelerin üçü zemin kata  kalan ikisi ise yukarıdaki katlara yerleştirilmiş.

Casa Pádel’in içinde çapraz lamine ahşap (CLT) kullanılırken, binanın dış cephesi mantar panellerle kaplanmış.

Mantar meşesi ağacının kabuğundan elde edilen yenilenebilir bir malzeme olan mantarın, Navajeda kırsalında ve Cuenca Alta del Manzanares Bölge Parkı’nda inşa edilen diğer yeni örneklerle birlikte İspanya’da konut binaları için giderek daha popüler hale geldiği de biliniyor. Doğal, ekolojik bir malzeme olan mantar, ısının emilimini ve yayılımını da önleyici özelliğe sahip.

Çevredeki ağaçlar da tasarımı başka şekillerde etkilemiş. Casa Pádel’in yerleşim planı yapılırken özellikle 20 yıllık bir at kestanesi ağacının göz önünde bulundurulması gerekmiş. Başka yerlerde, biri giriş avlusunda, diğeri de doğudaki ikinci avluda olmak üzere akçaağaç ve gardenya ağaçları, orman gülleri ve gölgeyi seven diğer türlerle birlikte kullanılmış.

Yaşam alanları, esnek kullanıma olanak tanımak ve bir dizi izole daireden ziyade tek bir ev hissi vermek üzere tasarlanmış. Alt katta, iki yatak odalı bir ev ve bir stüdyo dairenin yanı sıra batıda üç yatak odalı bir daireye yer verilmiş. Zemin katta tek yatak odalı bir daire yer alırken, birinci ve ikinci katlarda çatı katı tarzı bir çalışma odasının tepesinde tek yatak odalı bir dubleks daire planlanmış.

Casa Pádel, mekansal verimliliği optimize etmek için merkezi bir çekirdekte düzenlenen merdiven ve birkaç banyo ile “mini bir açık bina” olarak hayata geçirilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın