Eğer zanaat ve tasarımın biraradalığına önem veriyor ve bundan bizim gibi siz de büyük haz duyuyorsanız Marangozhane'nin ürünlerine bir göz atın.
Size olabildiğince dünya tasarım trendlerini sunmaya çalışıyoruz. Hızlı tüketim ortamında bir yandan tekrar “filizlenirmiş” gibi gözüken el emeği göz nuru ürünlerin yükselişi aşikar. Bu süreçte gördük ki emek yoğun üretim henüz kayıp değil. Halen bir köşede var ama artık kitlelere hitap etmiyor… Ta ki tasarım ile buluşana kadar.
Dünyadan örnekler demişken bu kez konuşacağımız konu Türkiye’den harika bir keşif: Marangozhane. Cüzdandan, çantaya kadar her şeyi ahşaptan oyarak yapabilen bir atölye.
Ürünler Mutlu Türker’in elinden çıkıyor. Dedesi ve babası da marangoz. Meslek Lisesinde mobilya bölümünde okumuş. Marangozhane ismi ise Mete Sarıkaya’nın Mutlu Türker’in yanında, Türker’in hobi olarak yaptığı işlere eşlik etmesi sırasında bloguna koyduğu isim. İşlere eşlik edenler arasında Ahmet Turan Köksal da bulunuyor.
Sarıkaya çalışmalar için şöyle diyor; “Önceleri bunları satmak gibi bir derdimiz yoktu, hem seri üretim yapılacak bir iş değil, hem bu işe ayrılacak zaman yok hem de emeğin karşılığını verecek insan çok az. Çok az kişi değer veriyor ahşap el işçiliğine ve doğallığa. Sonradan beklenmedik şekilde insanların ilgisini çektik ve ürettiğimiz çoğu şeyi satın almak istedi insanlar bazılarını sattık bazılarına kıyamadık kendimize ayırdık.”
Atölye insanların günlük hayatta kullanabilecekleri şeylere yoğunlaşıyor. Sadece evinde yada ofisinde kullanabileceği masa, sandalye, sehpa gibi şeylerden ziyade cüzdanlar, kalem kutuları, kartlıklar, çantalar, ipad ve telefon kasasını koruyucu şeyler oyuyor.
Sitelerinde “artık ağaçları” kullandıklarını özellikle belirten Marangozhane’den çıkan ürünlerin en güzel özelliği her bir üründen gerçekten bir tane olması. Bu sadece “bir tek” Ipad kılıfı yaptıklarından değil. Ama her bir ahşap oyulduğunda farklı bir dokunun ortaya çıkması ve farklı bir tasarıma evrilmesinden kaynaklanıyor.
Şimdi moda, böyle butik ve özgün tasarım objelere sahip olmak evet. O yüzden Marangozhane’nin oldukça şansı olduğu ve başarılı olacağı aşikar. Ama tüm bunlardan ziyade, yapılan iş, emek ve tasarımın uygulamaya geçmesiyle her daim keyifle takip etmeyi gerektirecek gibi.
Maragozhane’nin işlerine buradan göz atabilirsiniz.
2 yorum
Haberlerinizi ilgiyle takip ediyorum, belli ki oldukça emek sarfediyorsunuz, belki işleriniz arasında bir de bilgi ile uğraşıyorsunuz; takdir ediyorum. Fakat sizden aynı özeni ve hassasiyeti Türkçeyi kullanmak konusunda da beklerdim.
“herşeyi ahşapdan oyarak yapabilen ” gibi….
Dilimize sahip çıkmak birincil görevimiz olmalı değil mi?
Teşekkürler,
Merhaba Naz Hanım,
Uyarınız için teşekkür ederiz. Hatayı düzelttik.
İyi günler,