Mardin geçmişine geri dönecek

7 bin yıllık geçmişi bulunan ve 30 medeniyete beşiklik yapan Mardin’in tarihi güzelliklerini ön plana çıkaracak kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor.

İlk yıkımın gerçekleştiği 2009 yılından bu yana şehirdeki 140 beton bina yıkıldı. Şehre tarihi dokusunu geri kazandırmak için 430 evin daha yıkılması gerekiyor. Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, projenin amacını, “Mardin’i 100 yıl önceki haline getirmek” olarak özetliyor.

Mardin’de tespit edilen beton ev sayısı 2 bini geçiyor. 50 yıl boyunca yerel yönetimlerin yapmış oldukları yanlışlıkları şimdi kendilerinin düzeltmeye çalıştığını dile getiren Beşir Ayanoğlu, Mardin’in hem altyapısını hem de üstyapısını yeniden şekillendirdiklerini söylüyor. Bu kapsamda şehrin sokakları 550 bin metre parke taşı ile döşenmiş. 200 kilometre su ve kanalizasyon döşemesi yapılmış. Su, elektrik, kanalizasyon, telefon ve atık su tahliyesini yapan borular tamamen yenilenmiş. Şehri güzelleştirecek 11 tane park yapılmış. Adeta bir şantiyeye dönüşen Mardin’de yapılan tüm iyileştirmenin şu ana kadar olan maliyeti ise 80 milyon lira.

Turizmde son yıllarda önemli bir başarı yakalayan Mardin’in yatırımcıların da iştahını kabarttığına dikkat çeken Başkan Ayanoğlu, son 5 yılda Mardin’de 10 otel, 30’a yakın butik otel açıldığını hatırlatıyor. Ayanoğlu, “2003 yıllarında Mardin’e gelen turist sayısı 30 binken bugün ise bir milyonu aşmaktadır. Bölgeye gelen huzur ve güven sayesinde yerli yabancı yatırımcılar tarihi kentte yatırım yapmak için sıraya girmiş durumda. 2023 yılında Mardin’de 5 milyon turist, 50 bin yatak ve 50 butik otel hedefliyoruz.” diyor.

Mardin için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirten Ayanoğlu, “Mardin sadece ülkemizin değil bir dünya kenti olacaktır. Kudüs’ten, Venedik’ten, Toledo’dan daha eski, daha zengin bir kültüre sahip olan Mardin’in kaderi de değişecektir. İşsizlik sona erecek. İnsanlar birbirleri ile değil işleri ile aşları ile uğraşacak. Artık Mardin kabuğunu kırdı.” diye konuşuyor.

Etiketler

1 Yorum

  • rujin-san says:

    mardinin tarihi güzelliği demişken niyetimiz turist çekmek olursa bu amaçla yapılan her iş kötüye gidiştir fayda sağlamaz. eski mardinde yaşayan insanlar mahalle kültürünü benimsemiş insanlardır ve mahalle kavramı dışa kapalılığı vurgular. turist odaklı bu faaliyetler mahalle kültürüne tacizdir.

Bir yanıt yazın