Mark Cottle, Barselona Pavyonu’nda binlerce plastik poşetle yaptığı "The Cost of Money: Raft" isimli çalışma ile sermayenin insana ve çevreye yüklediği ağır bedele işaret ediyor.
Fundació Mies van der Rohe, Los Angeles, Silver Lake’deki Neutra House’da başlayan, Mark Cottle tarafından sermayenin insan ve çevreye olan maliyetine dikkat çekmeyi hedef edinerek yaratılan gezici bir proje olan “The Cost of Money: Raft” sanatsal müdahaleye ev sahipliği yapıyor.
Mies van der Rohe Pavyonu’ndaki “Raft” farklı renklerdeki tek kullanımlık plastik poşetin biçim verdiği yaklaşık olarak 13×6 m ebatlarındaki 2 büyük halıdan oluşuyor.
Her poşet, tüketilen şeylerin somut kalıntılarına atıfta bulunuyor ve bazen yeniden kullanılabilen ancak çoğunlukla atılan bir kaynağa müdahaleyi temsil ediyor. Mevcuttaki yüksek miktardaki kullanımıyla plastik poşetler tek kullanımlık kültürün birer simgesi olmuş. Genellikle iç içe geçmiş bir dizi göçmen iş topluluğu aracılığıyla gelirler ve sayısız kayıt dışı ekonominin, mahalle dükkanlarının ve küçük, aileye ait veya yeni gelen işletmelerin göstergesi haline gelirler. Mark Cottle bu nedenle bizi, sermayenin özellikle en savunmasız nüfuslarda talep ettiği aşırı insani maliyet ve bunun çevre için gerektirdiği muazzam maliyet üzerinde düşünmeye teşvik ediyor.
Bu iki parçayı oluşturan 10.000’e yakın plastik poşet, sanatçı tarafından şehrin çöp bidonlarından seçilerek çöp konteynerine düşmekten kurtarılmış. Her halı farklı renklerde üç grup çöp poşeti içeriyor. Mark Cottle’ın pavyondaki bu önerisi Endüstiri Devrimi’nde türeyen ve 2. Dünya Savaşı öncesindeki ivmelenerek, sosyal ve ekolojik sonuçlarla birlikte bizi mevcut çevre krizine götüren Modernizm Akımı’na atıfta bulunarak bu mekanları birbirine bağlıyor.