Marks Barfield Architects, Cambridge’de Cami Tasarladı

Marks Barfield Architects, Cambridge'de yerellik, sürdürülebilirlik kavramları ile öne çıkan bir cami tasarladı.

Cambridge Mosque Trust tarafından açılan uluslararası yarışmayı kazanarak projeyi uygulayan ofis, Cambridge Merkez Camii’nin tasarımının dikkat çekici ve aynı zamanda çevresine duyarlı bir yapı olmasını hedeflemiş.

Marks Barfield Architects kurucu ortağı Julia Barfield proje çıkış noktalarını, “21. yüzyılda bir İngiliz camisinin ne olması gerektiği sorusuna cevap aradık. Asıl mesele İslam’ın artık İngiliz kültürünün bir parçası olduğunu ve yüzyıllardır var olduğunu kabul etmekti,” şeklinde özetliyor.

Cemaat için çok küçük olan eski bir caminin yerini alan bina cennet bahçesini andıran “sakin bir tefekkür vahası” fikri etrafında tasarlanmış. Stüdyo, bu vizyonu 2.340 metrekarelik caminin yapısında somutlaştırmış. Sekizgen şeklindeki gölgeliği taşımak için ahşaptan ağaç benzeri kolonlar kullanılmış. Ağaç şeklindeki kolonlar binanın her yerinde görülebildiği gibi, dışarıdan bakıldığında da net bir görsel kimlik kazanıyor.

Ağaç benzeri kolonlar duvar karolarıyla kaplı çapraz lamine ahşaptan (CLT) yapılmış yapısal ahşap duvarlarla çevrelenmiş. Bu kolonlar, kubbeli çatı etrafında cennet ve dünyanın buluşmasını sembolize etmek üzere için bir kaleyi andıran korkuluklarla çevrelenmiş.

Binanın dış cephesi, Cambridge’de yaygın olarak kullanılan sarı gault tuğlalarından esinlenerek tasarlanmış. Cephe tuğlaları yapısal olmadığından, stüdyo geleneksel İslami tasarıma da atıfta
bulunan yaratıcı bir tasarım ortaya koyabilmiş. Yapının tamamı ahşap olduğu için, duvar kaplamasını andıran bu desenli tuğlalar sayesinde mekana farklı bir derinlik katılmış. Caminin duvarları, geleneksel olarak Kuran’ı yazıya dökmek ve mimari dekorasyon için kullanılan bir Arap alfabesi üslubu olan kare Kufi hat yazısında tuğlalarla oluşturulmuş bir mesaj içeriyor.

Dini yapılar ve İslami geometri uzmanı Profesör Keith Critchlow, üst yapının geometrisinden kubbe desenine, tuğla desenlere ve atriyum tabanında bulunan motiflere kadar tüm sanatın tasarımını elle çizmiş.

Projenin amaçlarından biri, İngiltere’nin önde gelen kadın dostu camilerinden birini yaratmak olmuş. Erkek ve kadınları ayıran müşrefiye penceresi kalıcı bir unsur değil, hareket edebilen ya da tamamen çıkarılabilen şekilde tasarlanmış. Ayrıca birinci katta kadınlar ve çocuklar için ayrılmış alanlar tasarlanmış.

Sürdürülebilirlik de Cambridge Merkez Camii’nin tasarımda büyük önem kazanmış. Ahşap, sürdürülebilirlik özellikleri nedeniyle binanın ana malzemesi olarak seçilmiş ve cami minimum karbon ayak izi ile tasarlanmış.

Camide kullanılan tüm sıcak su ile binanın tüm ısıtma ve soğutma sisteminin yüzde 13’ü güneş enerjisi yoluyla sağlanmış. Ayrıca temizlik ve sulama için yağmur suyu depolama sistemi kurulmuş.

Etiketler

Bir yanıt yazın