Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında gözaltına alınması, belediyenin ihalelerini tartışmaya açtı.
Soruşturmada Mustafa Demir’le ilgili iddialardan biri de, Marmaray Tüplü Geçit Projesi hattı üzerindeki Sirkeci Garı’nın arka tarafında bulunan araziye, çökme tehlikesi bulunmasına rağmen, otel yapılmasına izin vermesi. Üstelik Marmaray projesinde çalışan Japon yetkililerin uyarılarına rağmen…
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, eğer iddialar doğruysa, hem Marmaray’ı kullanan yolcuların hem de otelde kalacak olanların can ve mal güvenliğinin hiçe sayıldığını, bunun da ağır bir suç olduğunu ifade etti.
Sirkeci bölgesinin sit alanı olduğuna da dikkat çeken Gökçe, “Sirkeci Garı tarihi bir gardır. Bu bölgeyi imara açmak bir yana, etrafındaki tarihi olmayan yapılar boşaltılarak, bölgedeki tarihi yapılar ortaya çıkarılmalı. Yani bırakalım yapılaşmaya açmayı, Garın çevresindeki yapılar boşaltılarak, gar korunmaya alınmalıdır” dedi.
Söz konusu arazi, Sirkeci Garı’nın arka tarafında bulunan 4 ada 1 parsellik alan. Çevredekilerin eskiden otopark olarak kullanıldığını söylediği alanın etrafı, tel örgülerle kapatılmış durumda. İhaleyi alan firmanın ise Fatih Belediyesinden 61 milyon TL’lik temizlik ihalesi de alan Akmercan Grubu olduğu iddia ediliyor.
Fatih Belediyesi ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yetkililerine yönelik operasyonda, tarihi yarımadada sit alanı olan arsalar için, inşaat şirketlerine rüşvet karşılığında izin verildiği söylenen soruşturma dosyasındaki iddialar şöyle: “Akmercanlar İnşaat Firmasının Sahibi Gazi Akmercan, Marmaray’ın Sirkeci İstasyonu’nun üzerinde bulunan arsaya otel inşaatı yapmak istedi. Fatih Hoca Paşa Mahallesi 4. ada 1. parselde yapılmak istenilen otel inşaatında yerin 3 kat altına inilmesi ve yer üstündeki kısmının ise 4 kat olarak inşa edilmesi için 2012 yılında girişimlere başlandı. Marmaray’ı inşa eden Japon mühendisler ve DLH olumsuz görüş bildirdi. İnşaatın bu haliyle Marmaray’a 50 metre yaklaşarak zarar vereceğini belirten DLH’nin olumsuz görüş bildirmesi üzerine Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in, Başkan Yardımcısı Ednan Güler’e talimat vererek İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Günseli Aybay ve Başkanı Oğuz Ceylan’ı ikna etmesini istedi. Güler’in ise Kurul Müdürü Günseli Aybay ile görüşerek DLH’nin raporunu işleme koymadan dosyanın belediyeye geri gönderilmesini sağladı.”