Marmaray makinistlerinden Gürkan Kazel hayatını kaybetti. Kazel'in ilk belirlemelere göre kalp krizinden öldüğü açıklandı. Ancak şoke eden iddia bir makinist çalışandan geldi: 25 bin voltluk tüp tünelde çalışıyoruz. Mesaimiz tüp tünelin içinde geçiyor.
Marmaray bir an önce bitmese ölümler devam eder.
Marmaray’da makinist olarak çalışan Gürkan Kazel hayatını kaybetti. İlk açıklamada kalp krizi olduğu kaydedildi. isim vermeyen bir makinist, “Mamaraya tüp tünelin içinde 25 bin voltluk enerjide çalışmak bizi yıpratıyor. Kalp krizi olsa bile oradaki enerjinin etkisi var. Mesaimiz yüksek enerji akımının olduğu tünelde geçiyor. Marmaray’ın hepsi bitseydi bu kadar etkilenemzdik” dedi.
1968 doğumlu olan Makinist Gürkan Kazel, salı sabah 06’00da başlayacak mesai öncesi arkadaşı uykusundan kaldırmaya girişti. O anda durumu fark eden arkadaşı hemen ambulans çağırdı. Ancak ambulans geldiğinde Kazel, çoktan hayatını kaybetmişti. Savcılık, ölüm sebebini öğrenmek amacıyla ön otopsi için Kazel’in hastaneye kaldırılmasını istedi. Kartal ve Eğitim Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Kazel’in ön otopsi incelemelerinin ardından ölüm sebebinin detaylarıyla anlaşılması amacıyla Yenibosna’da bulunan Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Burada yapılan incelemerin ardından Gürkan Kazel, dün Şirimevler’de kılınan cenaze namazının ardından Tuzla Tepeören Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Kazel, Şubat ayında Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden işe devam edebilmek amacıyla aldığı raporda herhangi bir rahatsızlığa rastlanmamıştı.
Marmaray’da çalışan bir makinist, “Tünelde 25 bin voltluk elektrik enerjisinin içinde çalışıyoruz. Marmaray tüp tünelinde 25 bin voltluk yüksek gerilim hattının yanısıra ayrıca 3 adet GSM ve bir adet de anklaşman vericisi bulunuyor. Karzel’in ölümünde bu faktörlerin belirleyici olduğunu düşünüyorum. Önlem alınmazsa devamı gelir. Bir makinist trene 08.30’da girdiğinde 16.15’te çıkıyor. Bu saat aralığında tüp geçidin içinde oluyoruz. Ancak Marmaray’ın hepsi bitse Gebze-Halkalı arası seferler yapılacağından tünelde bu kadar zaman geçirmek zorunda olmayacak olan makinistler daha az etkilenecekti” diye konuştu.
Makinist şu ifadeleri kullandı: “104 tane personel var. Personel sayısı az. Bizi tünelde 6 saat çalıştırıyorlar. Ama ay sonu geldiginde bizden 8 saat üzerinden çalışma saati istiyorlar. Çalışma saatlerimiz dolmadığından sorun oluyor. Personel sayımız az ama bizden 7 dakikada bir tren calıştırmamızı istiyorlar. Önceden istırahatımız coktu. Nedeni o zaman 10 dakikada bir tren calıstırıyorlardı. Aama şimdi pik saatlerde 7 dakikada bir tren çalıştırıyorlar.”
Marmaray makinistlerinden Yusuf Adalı da 4 Kasım 2013 tarihinde iş çıkışında saat 23.00 sıralarında Yedikule’de otobüse binerken yaşamını yitirmişti. Adalı’nın yaşamını yitirmesinin ardından CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, hazırladığı soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşımıştı.