İstanbul Teknik Üniversitesi, İTÜ Gölet Projesi’ne dair ayrıntıları paylaştı:
Üniversitemizin Yeşil Kampüs çalışmaları kapsamında sürdürdüğü projelerden birisi olan İTÜ Gölet Projesi’nde sona gelindi. İTÜ Göleti, şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyen, ders yoğunluğuna küçük bir ara verip nefes almak isteyen misafirlerini yakın bir gelecekte bekliyor olacak.
Yeşil Kampüs çalışmalarıyla birçok yeniliği ve ilkleri hayata geçiren Üniversitemiz, verdiği kaliteli eğitimin yanı sıra öğrencilere sunduğu sayısız olanaklara her geçen gün bir yenisini daha ekliyor. Bu çalışmalar kapsamında İTÜ Göleti yeniden şekillendiriliyor. Ayazağa Yerleşkesinin doğal bitki örtüsünü, çeşitliliğini ve yaşantısını tüm güzelliğiyle yansıtan İTÜ Göleti ve çevresini yenileyerek öğrencilere keyifli bir dinlenme alanı armağan ediyor. Gölet Projesi yenileme çalışmaları kapsamında 20 bin metre-karelik alanda kurulu olan İTÜ Göleti ve çevre patikaları rehabilite ediliyor. Göletin çevresi, endemik bitki türleriyle daha da renklendiriliyor. Tüm ağaç türleri ve peyzaj çalışmasındaki bitkiler, bölgenin iklim koşullarına göre belirleniyor. Bu çalışmalarla İTÜ Göleti aynı zamanda koşu, yürüyüş, bisiklet ve doğa sporlarının yapılabileceği ender mekânlardan biri olacak.
Prof. Dr. Kındap: Mühendislik uygulamalarının ilk örnekleri İTÜ’de
Doğayla baş başa kalmak isteyenlerin şimdiden uğrak yeri haline gelen İTÜ Göleti, oturma ve yürüyüş alanlarıyla zenginleştirilecek. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tayfun Kındap, proje ile ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Kındap, şunları söyledi:
“Yerleşkemizi son 4 yıldır Yeşil Kampüs Projesi kapsamında çok farklı bir görünüme kavuşturduk. İTÜ ailesini doğanın güzellikleriyle buluşturacak bir ortamı hazırladık. Bisiklet yollarını ve parkları, engelsiz yolları ve kaldırımları, peyzaj çalışmalarını, sokak aydınlatmalarını ve spor alanlarını bu çalışmalar arasında sayabiliriz. Şimdi de son 3 yıldır üzerinde çalıştığımız Gölet Projesi’ni başarıyla tamamlamak üzereyiz. Mühendislik uygulamalarının doğal yaşamı koruyucu en güzel örneklerinden birini de Gölet Projesi’nde görebilirsiniz. Gölet, öncelikle yağmur sularının toplandığı ve yerleşke içinde sulama amaçlı ihtiyaç duyulan suyun bulunduğu bir alan haline getirildi.”
2017 bitmeden Gölet Projesini tamamlayacağız
2017 yılı içinde projenin tamamlanmasının hedeflendiğini belirten Rektör Yardımcımız eşzamanlı olarak atılan proje adımlarını “Gölet’e yürüyüş parkurlarını yaparken koru bakım planımızı da aynı anda gerçekleştiriyoruz. Konunun uzmanlarından destek ala-rak İstanbul şehri ve Marmara Bölgesi’ne uygun bitki örtüsüyle alanın çeşitlenmesi gerçekleştirilecek. Hali hazırda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nün de desteğiyle zararlılar tarafından tehdit altında olan yeşil dokunun rehabilitasyon çalışmaları devam etmektedir. Gölet çevresindeki endemik bitkilerle birlikte yepyeni bir güzelliği kampüsümüzde görmüş olacaksınız.” şeklinde ifade etti.
Kampüste yeni yaşam alanı doğuyor
Prof. Dr. Tayfun Kındap, 2018 yılına kadar projenin tamamlanacağını belirterek Gö-let’in çevresinde neler yapılabileceğini ise şöyle aktardı:
“İTÜ’lüler yürüyerek veya bisikletle Gölet’e gece ve gündüz rahatlıkla ulaşabilecekler. Gölet çevresinde müzik dinleyerek, spor yaparak, doğanın sesine kulak vererek biraz olsun rahat nefes alma ayrıcalığını yaşayacaklar. Ortama uygun aydınlatmalar saye-sinde, göletin gerçek ev sahipleri ördekler ve çeşit çeşit göçmen kuşların içinde günün her anında göletin eşsiz manzarasının tadını çıkaracaklar. Öğrenciler huzur içinde ders çalışabilecekleri, arkadaşlarıyla sohbet edebilecekleri yeni bir mekâna kavuşmuş olacaklar.”
Haber: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi
Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi