‘Masumiyet’ Avrupa’da Yılın En İyi Müzesi, Ödül Soma’ya

Avrupa Konseyi tarafından 1977 yılından beri verilen European Museum of the Year (EMYA)/Avrupa Yılın En İyi Müzesi ödülüne, bu yıl Orhan Pamuk’un 2012’de Beyoğlu Çukurcuma’da kurduğu Masumiyet Müzesi layık görüldü.

Önceki akşam Estonya’nın başkenti Talin’de yapılan Avrupa Müzeler Forumu ortak toplantısında açıklanan ödülün veriliş gerekçesinde, Masumiyet Müzesi’nin küçük ve bireyi vurgulayan yapısının dünya müzelerinin gelişimine yerel ve sürdürülebilir bir model teşkil ettiği belirtildi. Müzecilikte yeni buluşlar için müzenin ilham verici olduğu vurgulandı. Masumiyet Müzesi’nin kültürel miras ve kamusal değer anlamında en yüksek değeri taşıyan kurumlar arasında olduğu da ifade edildi. Masumiyet Müzesi, bu ödül dolayısıyla, ödülün heykelciği olan Henry Moore’un The Egg eserine önümüzdeki bir yıl boyunca sahip olacak. Talin’deki toplantıya katılan Orhan Pamuk, ödülü alırken, Soma’daki maden kazasında kayıp canlardan duyduğu acıyı dile getirdi. Ödülü Soma’daki madencilerin anısına saygıyla aldığını, bütün Türkiye’nin yasta olduğunu belirtti.

Avrupa Konseyi tarafından kurulan Avrupa Müzeler Forumu’nun 1977’den beri müzecilik alanındaki yenilikçi ve mükemmeliyetçi yaklaşımı desteklemek için verdiği EMYA Ödülleri müzecilik alanının en saygın ödüllerinden biri olarak biliniyor. Avrupa Müzeler Forumu’nun her yıl verdiği ödülleri kazananlar, Avrupa Konseyi tarafından konsey üyesi olan sekiz yüz milyonluk nüfusu barındıran bölgeden finale kalan müzeler arasından seçiliyor. Bu yıl, ödüle aday gösterilen kırk müze arasında Türkiye’den Sakıp Sabancı, Aşiyan ve Baksı Müzeleri de yer alıyordu. Baksı Müzesi de geçtiğimiz günlerde Avrupa Konseyi tarafından verilen Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nü almıştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın