Matematiksel Bir Denklem Şeklinde Tasarlanan Ev: House of Countless Windows

Portekizli tasarım ofisi Fala Atelier, Lizbon'da tasarladığı evin cephesine çok sayıda pencere ekleyerek ekstra yükseklik yanılsaması oluşturmuş.

House of Countless Windows (Sayısız Pencereli Ev) olarak adlandırılan evin cephesinde beş sıra halinde düzenlenmiş pencereler sayesinde üç kattan daha uzun görünmesi amaçlanmış. Bu etki, Fala Atelier’in mevcut alanı en üst düzeye çıkarmak için kullandığı evin iki katlı iç mekanı tarafından da vurgulanmış.

Dış cepheyi yansıtan evin yapısı ve planı da bir ızgaraya dayanırken, farklı boyutlardaki öğeler tasarım boyunca bir düzen hissi vermek için tekrarlanmış.

İç mekandaki tüm kapılar, pencereler ve tırabzanlar aynı net ölçülere bağlı kalacak şekilde planlanmış.

Evin içinde odalar cam blok duvarlarla ayrılmış. Alt katta üç yatak odası, yaşam alanları ve bir garaja yer verilmiş. Yapının katılığına tezat oluşturacak şekilde, dış cephede kırmızı ve mavi boyalı renk blokları ile üçgen motifli bir ön kapı da dahil olmak üzere tasarımda renkli vurgular ve eğlenceli şekiller kullanılmış.

Bu renkli unsurlar 1970’lerin Japon sanat eserlerinden etkilenerek tasarlanmış. Evde  gri tavanlar ve koyu mermer kaplı zeminlerle kontrast oluşturulmuş. Parlak mavi tırabzanlı merdiven boşluklarını çevreleyen ızgaralı metal duvarlar evdeki diğer vurgu detayı olarak düşünülmüş.

Ev yerel bir şirket tarafından, çevredeki evlerle aynı zanaat ve teknoloji kullanılarak inşa edilmiş.

En üst kat, evin diğer katlarının “olağanüstü geometrisini” kasıtlı olarak yan yana getiren kabaca dokulu tonozlu bir tavanla kaplanmış.

Tonoz tavan, parlak kırmızı bir davlumbazın altında yer alan beyaz mermer mutfak adasının etrafında merkezlenen mutfak alanın çoğunu da kaplayacak şekilde planlanmış. Alanın etrafındaki duvarların her birinin üst kenarı boyunca siyah ve beyaz karolardan oluşan dama tahtası benzeri bir çizgi oluşturulmuş.

Mutfaktan kısa bir merdivenle çıkılan küçük oturma odasına da tonozlu tavanın altında yer verilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın