Mecanoo’dan Doğayı İç Mekanlara Taşıyan Proje: World Port Centre Rotterdam

Mecanoo, son iç mekan projesi ile doğayı iç mekanlara taşıyor. Modern bir malzeme paleti ve güçlü tasarım öğeleri birlikte daha da güçlenip çalışanlar ve ziyaretçiler için kuvvetli bir yer algısı yaratıyor.

Norman Foster tarafından 2000 yılında tamamlanan The World Port Centre (WPC)’ın artık amacına uygun ve yeterli olmadığı anlaşıldı ve Mecanoo, 32 katlı ofis binasının zemin katını ve birinci katının bir kısmını yenilemek için görevlendirildi.

Rotterdam’daki WPC, Mecanoo’nun ikonik Montevideo Konut Kulesi’nin yanında bulunuyor, Wilhelmina iskelesinin en batı noktasından şehre ve çevresindeki limana bakıyor. 2021 yılında tamamlanan proje, 1,550 metrekarelik büyüklüğünde bir alana sahip.

Mecanoo’nun renovasyon projesi, zemin kat, asma kat ve teras alanlarının yenilenmesi ve iyileştirilmesi, yeni konsept ve resepsiyon, kahve barı, check-in masaları, oturma ve toplantı alanları, asansör lobisi ve teras gibi fonksiyonları olan çeşitli bir program içeriyor. İyi erişilebilirlik, dışarısı ile gelişmiş bağlantılar, sosyal etkileşime olanak sağlayan mekanlar ve davetkar giriş alanı, Mecanoo’nun başlıca tasarım ilkelerinden yalnızca birkaçı.

Mecanoo, tasarımlarında kullanıcının bakış açısına öncelik vererek, çeşitli aktiviteleri kolaylaştırmak için giriş holünü çalışma ortamının başlangıcı olarak kullanmak üzere bir konsept oluşturdu. Tüm aktiviteler, büyük bir girişin yanı sıra eğlenceli ve konforlu bir konaklamaya katkıda bulunuyor. Konsept, Foster’ın binasının yarım daire biçimine dayanıyor, hem resmi hem de resmi olmayan çeşitli etkinliklerin gerçekleştirilebileceği çeşitli odalar barındırıyor. Buluşma odaları, içki içme odaları, dinlenme odaları, bekleme odaları, çalışma odaları, etkinlik odaları gibi mekanlar hem toplantı alanı ve dinlenme alanları gibi daha esnek, hem de karşılama masası, güvenlik ve kilitli dolaplar gibi esnek olmayan olmayan fonksiyonlara izin veriyor.

Tasarım, yerleştiği alan olarak tüm cephe alanını kullanıyor. Ayrıca yapının tüm fonksiyonları, iyileştirilmiş görüş hatları ve iç-dış bağlantılarla bina çekirdeği boyunca konumlandırılıyor. Rotterdam Liman İdaresi’nin logosu ve barın üzerindeki perde gibi güçlü bir kimliğe sahip tasarım öğeleri dışarıdan görülebiliyor. Bu simgesel unsurlar, çalışanlar ve ziyaretçiler için aidiyet duygusu yaratırken ayrıca mekana değer katıyor. Check-in kabinleri, kahve barı ve esnek toplantı alanları gibi yeni programlar, iki kat yüksekliğindeki giriş holünü daha hareketli bir hale getiriyor. Zemin kat, binaya daha fazla gün ışığı girmesine izin verecek ve cepheyi daha belirgin hale getirecek şekilde yeniden düzenlendi. Resepsiyon ve ofis alanlarının yerleri dışarıyla bağlantıları en üst düzeye çıkarmak için değiştirildi. Yeni sarmal merdiven, giriş holü ile birinci katı birbirine bağlarken aynı zamanda güzel bir su manzarası sunuyor.

Yarım daire şeklini farklı ölçeklerde ve çeşitli şekillerde kullanan Mecanoo, uyumlu bir iç tasarım yarattı. Odaların hem akustik hem de dayanıklılık açısından nasıl kullanılacağı göz önüne alınarak farklı malzemeler seçildi. Asansör lobisi, bina çekirdeğine vurgu yapan bir kaplama ile iyileştirildi. Alanın karakteriyle uyumlu, dayanıklı malzemeler seçildi. Limana referans vermesi için su dalgasıyla dövülmüş metal paneller ve giriş alanına uyum sağlaması için koyu renkli yeni bir tavan malzemesi kullanıldı. Tavan, döşeme, havalandırma ve alan ısıtıcı konvektörler gibi mevcut iç elemanların ve kaplamaların çoğunu yeniden kullandı. Metal, ahşap, deri, beton gibi malzemeler ve ses emici yüzeye sahip döşemelikler, çeşitli odalar için farklı dokulu yüzeyler oluştururken keyifli bir çalışma ortamı yaratmış oldu.

Çeşitli bitki türleri, doğayı iç mekanlara getiriyor ve sağlıklı bir atmosfer yaratıyor. Bağımsız veya tasarıma entegre edilmiş ve sırtlık olarak kullanılan saksılar, aktivite alanlarını düzenlerken ayrıca mekana bir karakter veriyor. İç ve dış mekan peyzajları biyolojik çeşitliliği arttırmak, akustiği iyileştirmek ve sağlıklı bir atmosfer yaratmak için kullanıldı. Çeşitli oturma elemanları kullanıcılara yemek yeme, oynama, yaratıcılık veya buluşma alanları yaratıyor.

Proje yapılırken yeniden kullanılabilen ve az bakım gerektiren malzemeler ve sertifikalı ahşaplar seçildi. Mecanoo, savurgan şişe tüketimini azaltmak için, içme suyu musluk noktalarını teşvik eden bir tasarım stratejisi geliştirdi. Proje WELL sertifikasının kriterlerini takip ederek, tüm kullanıcılarının sağlığına ve refahına öncelik veriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın