19 Aralık’ta Medyascope.tv’de yayınlanan Kültür & Tarih Sohbetleri programının konuğu Ömer Yılmaz Mimarlık Kültürü ve Tasarım projelerinin elde edilme yönteminden bahsetti.
Cengiz Özdemir ve Ozan Sağsöz’ün sunduğu programda Arkitera Mimarlık Merkezi’nin kuruluşundan bugüne yaşanan gelişmelerden kısaca bahseden Ömer Yılmaz kurum olarak yarışmalar ile 2005 yılında ilgilenilmeye başlandığını ve bu alanda daha aktif ve üretken bir hale gelebilmek amacıyla 2012’de Yarışmayla Yap Projesi’nin ortaya çıktığını belirtti. Projenin, daha kaliteli bir fiziksel çevre yaratılması için tüm kamu yapılarının yarışmayla yapılmasını hedeflediğini belirten Ömer Yılmaz Yarışmayla Yap kapsamında yapılan etkinlikler, yayınlar ve kurum iletişimlerinin verimli bir şekilde gerçekleşebilmesi için bir sponsor arayışında olduklarını belirtti.
Yarışmayla Yap’ın yalnızca kamu projeleri ile ilgilendiğini söyleyen Ömer Yılmaz kamu ihale kanununa göre kurumların üç adet proje elde etme yöntemi olduğundan bahsetti. Bu üç yöntemin ihale, kurumun projeyi kendi içinde üretmesi ya da yarışma olduğunu söyleyen Ömer Yılmaz kamu kurumunun içinden sağlıklı projeler çıkamayacağını, ihale yönteminin ise proje maliyetini düşürme odaklı çalıştığını belirtti ve ekledi: “İhale bir işi en ucuz yapana, yarışma ise bir işi en iyi yapana verme yöntemidir”.
Programda uygulanmayan yarışma projeleri, mevzuata aykırı olarak açılan yarışmalar gibi sorunların yanı sıra yerel yönetimlerin yarışmalara artan ilgisi, son yıllarda artan yarışma sayıları ve katılımı, uygulama sürecindeki yarışma projeleri gibi gelişmelerden de bahsedildi.