2017'de K-Pop yapımcıları YG Entertainment, UNStudio'yu Seul'de yeni genel merkez binasını tasarlamaya davet etti. Proje tamamlandıktan sonra, yeni idollerini bir an önce görebilmeyi ümit eden hayranlar için yapı adeta bir hac yeri haline geldi.
UNStudio’nun tasarımı, YG Entertainment’ın işinden ve müzik endüstrisinden ilham alıyor. UNStudio, YG Entertainment çalışanlarına mümkün olan en ilham verici çalışma ortamını sağlamak için konumunun tüm avantajlarından yararlanıyor. Yapı içerisinde stratejik olarak organize edilmiş ofis alanları, toplantı odaları ve kayıt stüdyoları bulunuyor.
Yeni Genel Merkez, birbirinden çok farklı iki dünyanın tam arasında adeta bir sınırda yer alıyor. Bir tarafı düşük yoğunluklu bir konut alanına bitişik alan, diğer tarafta büyük yeşil bir parka, yoğun otoyol ve köprü ağlarına bakıyor. Bu tutarsız yerleşim yapının tasarımını, yönelimini ve iç organizasyonunu etkiliyor.
Yeni YG Genel Merkezi, mevcut YG Binasının hemen yanında yer alıyor. Mevcut yapının iç mekanı, “siyah içinde siyah” konseptiyle biliniyor. Ancak yeni genel merkezin iç mekanı ise tam tersi bir yaklaşım benimseyerek, çeşitli beyaz tonlar ve geometrik çizgilerle ışıl ışıl, aydınlık bir alan sunuyor.
İşlevlerin iç içe geçtiği kesit yaklaşımıyla, çevrenin ikili nitelikleri yapının iç organizasyonuna yansıtılıyor. Bu tasarım kararı, malzeme ve geometrideki görsel tutarlılıkla birleşerek, dış mekan ile bağlantı kuran benzersiz bir iç mekan deneyimi yaratıyor.
Yedi ofis katı da park manzarasına bakıyor, böylece tüm çalışma katlarında gün ışığından faydalanılıyor. İlk 4 katta bulunan toplantı ve birlikte çalışma mekanları, yapının kalbinde yer alan ve ortak alan olarak hizmet veren bir iç atriuma bakıyor.
Çatı, bu iç atriyumu gün ışığı ile dolduruyor. Bu sayede iç atriyum, kullanıcılar ve ziyaretçiler için olduğu kadar alt kattaki ofisler ve kayıt stüdyoları için de merkezi bir sahne işlevi görüyor.
Atriyumun iç cephesinde, “çalışma bölgeleri” veya “dinlenme bölgeleri” olarak hizmet edebilen kapsül benzeri toplantı odaları bulunuyor. Bu kapsüller atriyumdan ofis katlarına doğru görsel bir etkileşim sağlıyor. Atriyum alanı zemin katta gizli bir bahçeye ev sahipliği yapıyor ve ziyaretçileri karşılayan bir “yaşam alanı” işlevi görüyor.
Yön bulma kavramı; insanları yapının farklı bölgelerine yönlendiren, akışı kolaylaştıran ve mekansal bir hiyerarşi yaratan geometrik çizgisel bir ağ yoluyla iç tasarıma entegre ediliyor.
Yeni Genel Merkez yapısının koruyucu kabuğu, yeni bir “kent hoparlörü” olarak kendini gösteriyor. Her tasarım özelliğinin belli bir performatif işlevi olan projede, bu kabuk da bir yapıdan ziyade bir ürünü anımsatacak şekilde tasarlanmış.
Yeni genel merkezin yanındaki mevcut YG Binası, brüt beton dış cephesi ile kendini gösteriyor. YG Genel Merkezi yükseklik, zemin ve işlevsellik açısından mevcut yapı ile uyum sağlıyor.
Koruyucu dış kabuğun tanımlı bölgeleri, yapının kentsel yerleşimi ile ilgili. Bu bölgeler, nasıl kullanıldıklarına ve dış dünya ile nasıl etkileşime girdiklerine bağlı olarak içeriden tanımlanıyor.
Tamamen camlı alanlar park yönünde yer alıyor. Ayrıca UNStudio, yapının bu taraftaki bölümünü balkonlarla donatıyor. Balkonlar molalarda kullanıcılara dış mekan imkanı sunarken, aynı zamanda alt katlar için güneş kırıcı işlevi görüyor. Güneye bakan cepheye ve çatıya BIPV güneş pilleri yerleştiriliyor.
Tamamen opak cepheye geçerken arada yarı camlı bölgeler bulunuyor. Özellikle konut alanına doğru daha çok karşımıza çıkan bu katı alanların bazılarında, UnStudio belirli bölgeleri vurgulamak için dinamik çizgiler kullanmış. Ayrıca cephede delik desenli alüminyum panellerin ve camın kullanılması, yapı içindeki işlevleri ve faaliyetleri görünür kılıyor.
Peyzaj tasarımı yakındaki parkın bir uzantısı gibi çalışıyor ve aynı zamanda yapının metalik dış cephesi ile belirgin bir kontrast oluşturuyor. Zemin katta, yapının içine doğru gidildikçe yeşil alan artıyor.
Gündüzleri, çalışanlarına mümkün olan en iyi çalışma ortamını sunmak üzere tasarlanan “kent hoparlörü”, geceleri parlayarak şehrin siluetinin bir parçası haline geliyor. Yapı müzik ve eğlence sektörünün performans kalitesini vurguluyor.