Kaz Dağlarında bakır ve molibden madenciliği yaptığını ileri sürerek yıllardır çalışan Tepeoba madeninin aynı zamanda altın madenciliği de yaptığı ortaya çıktı.
“Gizli altın madeni” olarak anılan Tepeoba bakır molibden madeniyle ilgili İngilizce bir sunumda bölgedeki altın cevherinden bahsediliyor. Oysa ki madene dair ÇED raporu dahil hiçbir metinde altına dair tek bir kelime dahi bulunmuyor.
Kaz Dağlarında altın işletmek isteyen şirketlerin aldıkları ÇED olumlu raporları mahkemeler tarafından sürekli iptal edildi. Altıncı şirketler bu sefer de “kuars ve felspat madeni çıkaracağız” diye yeni başvurular yaptı. Havran’a bağlı Tepeoba köyü yakınlarındaki Tepeoba madeninin de bu taktiği uygulayarak cevher çıkarmaya başlayan şirketlerden olduğu öne sürülüyordu. Ancak madenci şirket altıncılık yaptığını reddediyordu.
Madenin tanıtımı ile ilgili İngilizce hazırlanmış bir sunumda bölgede bakır ve molibdenin yanı sıra altın da olduğu belirtildi. Oysa madenle ilgili Türkçe raporların hiçbirinde altın ifadesi geçmiyor. Hiroyasu Murakami ve Yasushi Watanabe adlı iki kişi tarafından hazırlanan sunumun başlığı “Newly discovered Tepeoba breccia-centered Cu-Mo-Au depozit in western Turkey”. Madenin konumu, cevherlerin özellikleri, bölgenin jeolojik yapısı gibi teknik bilgilerin de yer aldığı sunumun başlığında geçen altının (Au) miktarı konusunda ise bir bilgi bulunmuyor.
Madenin sahibi Özdoğu İnşaat’ın Mart 2008 yılında hazırlattığı ÇED Proje tanıtım dosyasının hiçbir yerinde alandan çıkarılan cevherdeki altınla ilgili tek satır ifade yer almıyor. İngilizce sunumda yazılan altın Türkçe çevirilerde adeta buharlaşmış. Konu hakkında bilgi aldığımız uzmanlar, yapılanın bir anlamda altın kaçakçılığı olduğunu belirterek, cevherin bileşeninin kurallara uygun bir şekilde kontrol edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Yıllardır madenin yarattığı çevre sorunlarına dikkat çekmek için mücadele yürüten GÜMÇED Edremit Körfez Şubesi Başkanı Mehmet Akif Öznal Nisan 2011 tarihinde yaptığı açıklamada altın madenine komşu olan Thebe antik kentinin önemine dikkat çekerek, “Dünyada var olan üç Thebe şehrinden biri Havran Tepeoba köyü civarındadır. Şimdi bu antik kent ve Kumluca’nın güzelim çam ormanları molibden ve bakır madeni ve aynı zamanda gizli altın madeni olan Tepeoba madeni ile yok ediliyor. Bu vahşeti durdurmak için açtığımız iki dava var” diye konuşmuştu.
Tepeoba Bakır Molibden madeni daha önce işletme alanına komşu ormanlık alanlarda peşi peşine çıkan ve “sabotaj” iddialarının dillendirildiği yangınlarla gündeme gelmişti. Orman Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı Salih Sönmezışık ve CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, yangınların madenci şirket tarafından maden alanını genişletmek amacıyla bilinçli olarak çıkarıldığını iddia etmişti.