AGÜ Mimarlık ve Sanat Topluluğu olarak düzenlendiğimiz "Mein Bauhaus" etkinliğinin konsepti içinde eğitim aldığımız Sümer Bez Fabrikası ve Bauhaus'un bir noktada birbiriyle çakışan radikal değişimlerinin benzerliği göz önüne alınarak ortaya atıldı.
30 Ekim 2018 Salı günü AGÜ Mimarlık ve Sanat Topluluğu olarak düzenlendiğimiz “Mein Bauhaus” etkinliğinin konsepti içinde eğitim aldığımız Sümer Bez Fabrikası ve Bauhaus’un bir noktada birbiriyle çakışan radikal değişimlerinin benzerliği göz önüne alınarak ortaya atıldı.
Bauhaus’un açıldığı andan itibaren birçok merciyi etkisi altına alan, aldığı kararlarla takipçilerini sarsan bir ikona dönüşme süreci beraberinde Sümer Bez Fabrikası düzenlediği balolar, film gösterimleriyle aynı etkiyi başka bir coğrafyada devam ettiriyordu. Fabrika’nın aslında Kayseri için yeni bir arayüz oluşturma çabası, Bauhaus konseptini bir şekilde takip ediyordu. Bauhaus’taki keskin tavır, sanat ve mimarinin geleneksel mevcudiyetini kırma isteği, 1900’lü yılların modern ütopyası(!) “sümer bez fabrikasının” idealleriyle çakışıyordu. Bauhaus ve Fabrika’nın döneme damgasını vuran eleştirel tavrı sınırları eritip bir ara mekan oluşturuyor ve capcanlı bir varlık öneriyordu. Bu bağlamda, yine döneme damgasını vuran Bauhaus’un Triadic Balesi’ni ön plana çıkıyordu. Oskar Schlemmer tarafından tasarlanan hareket halindeki cisimlere ve onların mekanla ilişkilerine odaklanan Triadic Bale 30 Eylül 1922 yılında ilk kez sahne aldı. Bauhaus’un temel taşlarından biri olan minimalism Triadic Bale’de de çokça yer alıyordu. Oskar Schlemmer’in bu gösteride sergilenecek dans için yeni bir form arayışına girmesi, minimalism ve fonksiyonelliğinde işin içine girmesiyle, tüm gereksiz dekorasyonlarından kurtulmuş tamamen bir fonksiyona yönelik kıyafetler ortaya çıkarmıştır. Dolayısıyla, sergilenecek gösteri de bu doğrultuda şekillenmiştir.
Bu bilgiler ışığında, “mein Bauhaus” katılımcılarının oluşturdukları gruplardan herbirinin ikonik bir bina, kompozisyon veya illüstrasyon seçip (seçilen ögeler soyutlanmalıdır), ona bir fonksiyon atanmaları istenmiştir. Sonuç olarak, elde edilen “kompozisyon” ve fonksiyon yardımıyla, grupların ürettikleri fikirlerin sütrüktürünün yapılıp giyilmesi istenmiştir. Workshopun sonunda tasarlanmış kıyafetler giyilip bir “fashion show” düzenlenmiştir.