Gülce Uğurlu'nun yazıp yönettiği oyun, orta sınıf bir aile üzerinden mekansızlaşmaya dair bir hikaye anlatıyor.
Fotoğraf: Aras Selim Bankoğlu
Ev’vel Zaman başta İstanbul olmak üzere, tüm Türkiye’de yaşanan “kentsel dönüşüm”ü, iki kızkardeş İlkin ve Veda ile çocukluk arkadaşları Erdem’in kişisel öyküleri içinden anlatıyor. Başkalaşan bu ‘yeni’ İstanbul’u ve dünyayı kavramakta güçlük çeken, köklerinden ayrılmak zorunda kalan insan ve şehir arasındaki ilişkiyi bellek, mekan, düşler, çocukluk, hatıralar üzerinden sahneye taşıyor.
Fotoğraf: Ali Güler
İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımı oyunda, “kentsel dönüşüm”ün giderek hızlandığı bir zamanda tüm bir kentin hafızasının mekânsızlığa mahkûm edilmesi anlatılıyor. Gündelik dertlerine gömülmüş olan karakterler tıpkı Anton Çehov’un tarihin dönüm noktasında yer alan Vişne Bahçesi’nde olduğu gibi değişimin bu denli yakında, hızlı ve kuralsızca olduğunu kavramakta güçlük çekiyorlar. Önceden hep varoşlardakilerin başına gelen ve reflekssiz kaldıkları, artık kapılarına dayanan bu gerçeklik, onları köklerinden ayrılmaya zorluyor.
Fotoğraf: Ali Güler
Gülce Uğurlu’nun yazdığı Ev’vel Zaman’ın oyuncuları Bedir Bedir, Funda Eryiğit, Esme Madra. Oyunun sahne tasarımı Meryem Bayram’a ışık tasarımı ise Yakup Çartık’a ait.
Not: Oyuna dair metinler oyunun sergilendiği SalonİKSV ve Taşrakabare‘nin internet sitelerinden derlenmiştir. Daha fazla bilgiye ve oyun tarihlerine yine bu sitelerden ulaşabilirsiniz.