Meksika Kıyılarında Bir Tatil Evi: Casa Tiny

Casa Tiny, Meksika’daki liman kenti Puerto Escondido’da bulunuyor.

Fotoğraflar: Camila Cossio

Meksika’daki bu tatil evi, Aranza de Ariño tarafından beton ve sıcak renkli parota ahşabından oluşan rafine bir malzeme paleti ile tasarlanmış. Arazideki bitki örtüsünün sıklığı kırsal bir kuytu izlenimi verse de evin 200 metre ilerisinde bir sahil bulunuyor. Casa Tiny de bu sahili ziyaret edenler için sessiz bir kaçış mekanı ya da sörf kulübesi olarak düşünülmüş.

Evin tasarım sürecinde mimarlık eğitimine devam eden Aranza de Ariño’nun gerçekleştirdiği ilk iş Casa Tiny olmuş. Projenin inşaatı tüm tesisat, yol erişimi ve yüzme havuzu dahil olmak üzere yaklaşık 45.000 dolara mal olmuş. Maliyeti düşük tutan etmenler arasında olabildiğince az çeşitli ve düşük bütçeli malzeme kullanımı yanında, cam gibi masraflı saydam malzemelerin iklim koşullarının elverişliliği sebebiyle yapıya hiç dahil edilmemiş olması da yer alıyor.

Yapı neredeyse bütünüyle betondan oluşmasına rağmen, Casa Tiny’nin dış cephesinde geniş ahşap panjurlar ve çift kapılar yer alıyor. Arka bahçedeki çift kapı, yapıyla birlikte dökülen beton masanın cepheden dışarı taşmasıyla çentikleniyor. Yaklaşık 6 metre uzunluğundaki masa, evin giriş kotundaki sosyal alanı tamamen kaplayarak yer yer servis mekanlarına dönüşüyor.

Bir dizi merdiven, kompakt ve elverişli bir asma katta uyku alanına erişim sağlıyor. Uyku alanı, yine ahşap panjurlu geniş açılı bir pencere aracılığıyla manzaraya doğru açılıyor. Bu pencere, ön cephedeki panjurla aynı anda açıldığında ev enerji kullanmadan havalandırılabiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın