Meksika’da Dar Bir Arsada Apartman Tasarımı

Espacio 18 Arquitectura ve Cueto Arquitectura, Oaxaca'daki dar bir arsada, farklı tarzlarda inşa edilmiş bir yapıyı restore ederek konuta dönüştürdü.

2024 yılında tamamlanan Matamoros 402 olarak bilinen bina, 785 metrekare alanda 11 daire barındırıyor. Bu projede, Espacio 18 Arquitectura ve Cueto Arquitectura, Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) ile işbirliği yaparak, Oaxaca Şehri’nin tarihi merkezinde tekil konutlar yerine birden fazla ailenin yaşadığı apartman üretmeyi amaçlamış.

Arsada daha önce bir evin bir kısmı yer alıyormuş ve bu alan, birden fazla aile üyesi tarafından bölünmüş. 9,70 metre genişliğinde ve 46,5 metre uzunluğundaki arsa, rehabilite edilmesi gereken tarihi bir binanın bir kısmını da içeriyor. Arsanın merkezinde bulunan iki büyük Afrika lal ağacı ve tarihi koruma kısıtlamaları nedeniyle yapının yüksekliği 7,2 metre ile sınırlanmış.

Sade sokak cephesi, bitişik duvarlar boyunca uzanan uzun bir dış koridora açılıyor ve bu koridor, apartmanlara doğru ilerliyor.

Tuğla bir kemerin altından girilen koridor, sokak seviyesinde yukarı ve aşağı yönelen bir merdivene ayrılıyor.

Mevcut tarihi kısım, şimdi iki adet tek yatak odalı daireye bölünmüş durumda ve bir daire diğerinin 1,5 katı yüksekliğinde. Bu bölümde bir metre kalınlığında kerpiç duvarlar bulunuyor. Mimarlık ofisi, atadan kalma tekniklerden yararlanarak killi sıva ve kaktüs çamuru gibi malzemelerin yanı sıra Oaxaca Vadilerinden elde edilen yerel ahşapları kullanmış.

Tarihi kısmın arkasında zemin seviyeleri düşürülerek yeni eklenen iki katlı daireler, mevcut binanın üzerine uzanan yeni bir üçüncü seviyede birleştirilmiş. Ek alanlar, bölgenin toprak tonlarını referans alan ve bakımı kolay dayanıklı bir yapı sağlayan kalıp tahtasıyla şekillendirilmiş pigmentli beton ile inşa edilmiş.

Ekip, “Tasarımlarımızda her zaman sadece küresel düzeyde değil, bölgesel düzeyde de mevcut dünyanın sorunlarını dikkate alıyoruz,” diyor. Yağmur suyu toplama sistemleri, havalandırma kullanımı ve bakımı, yılın farklı mevsimlerine mükemmel şekilde uyum sağlayan gün ışığı stratejileri bu yaklaşımlar arasında.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın